vineri, decembrie 8, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Europarlamentarul Dragoș Tudorache discută despre starea partidului USR

Europarlamentarul Dragoș Tudorache discută despre starea partidului USR

Partidul USR se destramă în ultimele zile, mai ales cu plecarea recentă a lui Dacian Cioloș. Dragos Tudorache încearcă să explice acest fenomen și de ce și el a plecat, la un moment, dat acest partid. Cele mai multe cauze par a fi externe și că niciun partid nu înțelege ce se întâmplă în UE.

 

„Trăim momente istorice, tulburi, cu provocări şi priorităţi fără precedent în ultimii 80 de ani şi niciun partid politic actual nu pare capabil să cuprindă această realitate. Am avut o criză COVID, urmată de un război, iar suprapunerea acestor două cataclisme socio-politice schimbă radical faţa lumii.

Vom avea o deteriorare a nivelului de trai în România şi în lume, vom avea o tranziţie energetică dură, avem deja o criză climatică în plină desfăşurare şi un foarte posibil nou război rece, care ne va situa la graniţa dintre o lume autocratică, construită în jurul Rusiei (şi foarte probabil al Chinei), şi o coaliţie a democraţiilor lumii”, a scris Tudorache.

„Discutăm de mulţi ani problema justiţiei, care ar fi trebuit rezolvată de la integrarea europeană, de la cazul Năstase, Voiculescu sau Dragnea.

Funcţionăm anacronic şi defazat de parametrii care cresc preţurile la nivel naţional şi nu înţelegem transformările sociale pe care le traversează restul continentului.

Temele importante sunt tratate superficial şi traduse la nivelul unui şcolar de clasa a doua.

Niciun partid din România, inclusiv USR, nu vorbeşte despre aceste lucruri, nu iniţiază cu societatea o dezbatere despre viitorul spre care ne îndreptăm.

Eu, unul, nu am auzit, iar aceste realităţi cer răspunsuri şi soluţii politice.
E nevoie de oameni, de idei şi de proiecte care să aducă o altă abordare în pregătirea ţării pentru anii care vin”, a subliniat Dragoş Tudorache.

 

„Suntem în opoziţie de mai bine de opt luni.

Faptul că nu am fost în stare să generăm o soluţie de guvern din umbră, prin care să facem o opoziţie articulată la coaliţia PNL-PSD (de altfel, şi ea incapabilă să răspundă la nevoile imediate şi de termen lung ale societăţii) este un simptom foarte grav al blocării la vârf a partidului.

Mai mult decât atât, ideea de a aborda formarea unei astfel de echipe învârtindu-ne în aceeaşi sferă a oamenilor loiali ”grupului” este şi ea simptomatică pentru logica greşită pe care funcţionează acum partidul.

Partidul este dominat de logica unui combat intern obsesiv, toxic, care consumă aproape întreaga energie a membrilor şi împiedică partidul să articuleze soluţii şi politici serioase”, a spus Tudorache.

 

„Nu vrem să facem din USR un adversar politic, chiar dacă unii dintre cei ale căror acţiuni ne-au adus la această decizie vor decide să ne atace.

Ce îmi doresc eu este să ne concentrăm energia pentru a reconstrui o bază serioasă de resurse pentru ţară.

Oameni, idei, proiecte – ancorate în marile jocuri globale şi europene pe care le vedem şi le înţelegem foarte bine acum cu perspectiva din Parlamentul European şi pe care vrem să construim un proiect politic care să treacă ţara prin crizele următorilor ani”, a conchis Dragoş Tudorache.

ULTIMELE ARTICOLE

Evitarea conflictelor între părinți și copii

Evitarea conflictelor între părinți și copii. Relația de comunicare între părinte și copil nu este ferită de apariția și escadarea conflictelor. Poate părea exagerat,...

Ce spune Nicolae Ciucă despre relația cu președintele Klaus Iohannis?

Președintele Senatului, Nicoale Ciucă, a făcut declarații de zile mari, în exclusivitate, la A7TV. Liderul Partidului Național Liberal este convins că formațiunea pe care...

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge!

Vrei să vezi zăpadă? Trei destinații turistice în care poți merge! Deși în România a apărut deja zăpada, unii se gândesc la iernile trecute, când...

Cât de greu este să crezi?

O Explorare a Credinței în Era Modernă Umanitatea în continuă evoluție, în care tehnologia avansată și progresele științifice deschid noi orizonturi, caută totuși răspuns la...