Home Editoriale Actualitate Eurobarometru: Europenii consideră că schimbările climatice reprezintă principala provocare pentru UE

Eurobarometru: Europenii consideră că schimbările climatice reprezintă principala provocare pentru UE

0
Eurobarometru: Europenii consideră că schimbările climatice reprezintă principala provocare pentru UE
Sursa Google

Nouă din zece tineri europeni consideră că eforturile de combatere a schimbărilor climatice le pot îmbunătăţi sănătatea şi bunăstarea (91% din segmentul de vârstă 15-24 de ani), conform unui Eurobarometru special privind viitorul Europei, dat publicităţii, marţi, de Parlamentul European şi Comisia Europeană. Sentimentul este împărtăşit de 87% din totalul celor care au răspuns la sondaj, informează Digi24.

  Sondajul arată că 81% din europeni sunt mulţumiţi că trăiesc în UE; 68% văd Uniunea ca pe un loc stabil într-o lume agitată, iar 67% sunt de părere că proiectul european oferă perspective de viitor tineretului. Cercetarea a fost efectuată în perioada 16 septembrie – 17 octombrie 2021 în toate cele 27 de state membre ale UE, prin interviuri directe sau – când a fost necesar din cauza pandemiei de coronavirus – online. În total, au răspuns la întrebări circa 26.530 de europeni. La începutul lui 2022 – Anul European al Tineretului – sondajul „evidenţiază părerile tinerilor europeni despre provocările cu care se confruntă Uniunea Europeană”, arată comunicatul de prezentare a rezultatelor. Aproape jumătate din europeni (49%) consideră că schimbarea climei este principala problemă globală pentru viitorul UE. O largă majoritate sprijină obiectivele de mediu ale Pactului Verde European; 88% din europeni sunt convinşi că este importantă creşterea ponderii energiei regenerabile în economie şi a eficienţei energetice; 80% sunt de acord că este important ca Europa să devină până în 2050 primul continent neutru din punct de vedere climatic şi să promoveze creşterea pieţei de vehicule cu emisii zero sau reduse. Alte probleme indicate de europeni sunt sănătatea (34%), migraţia forţată (circa 30%). Atingerea unor standarde de viaţă comparabile peste tot în UE (31%) şi o politică comună în domeniul sănătăţii (22%) sunt considerate cele mai benefice pentru viitorul Europei. Sunt prioritare şi solidaritatea mai mare între statele membre (21%) şi eficienţa energetică (20%). Cele mai mari probleme pentru Uniunea Europeană în sine sunt inegalităţile sociale (36%), şomajul (32%) şi migraţia (31%). Ca şi la nivel global, în UE cele mai mari probleme sunt cele de mediu şi climatice (32%).