miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Editoriale Sănătate Ești diabetic? Iată alimentația potrivită pentru tine!

Ești diabetic? Iată alimentația potrivită pentru tine!

Ești diabetic? Iată alimentația potrivită pentru tine! Ca definiție, diabetul zaharat se traduce printr-un sindrom ce are la bază hiperglicemia și un metabolism dezechilibrat. Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat se face prin supravegherea atentă a regimului alimentar și prin diverse activități fizice, pe lângă administrarea unui tratament corespunzător tipului de diabet zaharat de care suferă.

Ce alimente păstrează imunitatea la diabetici? Iată câteva:

1. Citricele

Citricele sunt o sursă foarte bună de vitamina C, care stimulează producția de celule albe, necesare pentru a alunga pericolul de infecții. Așadar, fructe precum grapefruit, portocale, mandarine, lămâi și limete nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta. Evită, în schimb, fructul de citrice, care poate crește glicemia în sânge.

2. Pepenele roșu

Acest fruct savuros poate fi mai mult decât un desert răcoritor pe timp de vară. Pepenele este bogat în electroliți și antioxidanți care hidratează organismul și întăresc sistemul imunitar. Pentru a te bucura de un aport nutritiv crescut, consumă pepenele cât mai copt.

3. Iaurt cu puține grăsimi

Probioticele regăsite în iaurt și alte produse fermentate ajută la menținerea sănătății microbiomului intestinal, care este foarte important pentru sănătatea generală a organismului și pentru un sistem imunitar puternic. Caută mereu produse ce conțin culturi vii și active. De asemenea, e o idee bună să te orientezi după iaurturi ce conțin vitamina D adăugată.

4. Spanacul

Spanacul este bogat în nutrienți, printre care acid folic, ce poate ajuta organismul în crearea de noi celule. În plus, spanacul este o sursă foarte bună de fibre, antioxidanți, vitamina C și alți nutrienți esențiali. Se recomandă consumul de spanac crud sau gătit la abur, pentru a te bucura pe deplin de nutrienții conținuți.

5. Cartofii dulci

La fel ca morcovii, cartofii dulci conțin betacaroten, care este convertit, în corp, în vitamina A – un factor esențial în lupta împotriva radicalilor liberi. Așadar, pentru un sistem imunitar puternic, ai grijă să integrezi acest aliment delicios în regimul tău.

6. Broccoli

Broccoli este un aliment accesibil, gustos și deosebit de hrănitor. Conține vitaminele A și C și numeroși antioxidanți. În plus, poate fi combinat în numeroase mâncăruri și gustări.

1 din 10 români suferă de diabet

În perioada iulie – august 2020, Forumul Român de Diabet a comisionat ISense Solutions să deruleze un studiu sociologic despre percepțiile românilor cu privire la diabetul zaharat tip 2, una din cele mai grave și răspândite afecțiuni din România.

Rezultatele acestui studiu arată, în primul rând, că în România populația nu conștientizează gravitatea diabetului zaharat tip 2 și cât de importantă este prevenția. În absența informării corecte cu privire la cauze și măsuri de prevenție ale bolii dar și ale complicațiilor acesteia, diabetul zaharat va fi în continuare cea mai răspândită boală cronică”, a precizat Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...