Este sauna un beneficiu?

Este sauna un beneficiu? Subiectul controversat nu doar în lumea medicală, ci și între oameni în general, este pus din nou sub lumina reflectorului. În timp ce unii susțin că aceasta este un beneficiu nu doar pentru sănătate, ci și ca stil de viață, alții consideră ca o activitate mai mult degeaba. Poate chiar nocivă corpului nostru.

Cum a apărut conceptul de saună?

Se știe că romanii erau adepții saunei, băile romane antice fiind o dovadă a acestui fapt.

În zilele noastre, turcii fac din băile cu aburi, denumite hamam, un adevărat ritual. Popoarele nordice, de asemenea, folosesc băile cu aburi pentru a face față temperaturilor atât de scăzute din timpul iernii.

Care sunt, însă, motivele mai profunde pentru a face saună? Răspunsul e simplu: beneficiile pe care aceasta le poate avea pentru sănătate. Însă, deși multă lume spune că sauna este utilă, dovezile medicale care să susțină aceste afirmații nu sunt foarte bine stabilite.

Există beneficii pentru această practică?

Saloanele unde se poate face saună pretind că această activitate are beneficii pentru sănătate. Acestea includ detoxifiere, accelerarea metabolismului, scădere în greutate, circulație sangvină crescută, reducerea durerii, efecte anti-îmbătrânire, întinerire a pielii, îmbunătățire a funcției cardiovasculare, îmbunătățire a funcției imunitare, îmbunătățirea somnului, managementul stresului și relaxare. Cu toate acestea, dovezile medicale riguroase care să susțină aceste afirmații sunt puține și incomplete așa cum s-a subliniat într-o revizuire multidisciplinară recentă a studiilor despre saune.

Există dovezi considerabile care sugerează că sauna poate induce efecte fiziologice profunde. Expunerea intensă la căldură pe termen scurt crește temperatura pielii și activează căile de termoreglare prin hipotalamus și sistemul nervos central, conducând la activarea sistemului nervos autonom.

La ce riscuri ne poate expune sauna?

Unele cercetări recente au descoperit o asociere între utilizarea saunei și scăderea fertilității la bărbați. Rezultatele unui studiu care a inclus bărbați finlandezi care au făcut două sesiuni de saună de 15 minute pe săptămână timp de 3 luni au arătat că utilizarea saunelor a avut un efect negativ semnificativ asupra producției lor de spermă. Cu toate acestea, efectul s-a dovedit a fi reversibil. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege impactul saunelor asupra fertilității. În special la bărbații care au deja un număr scăzut de spermatozoizi sau alte probleme cu fertilitatea.

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...