sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Este sănătos să consumăm mereu mai puțină sare?

Este sănătos să consumăm mereu mai puțină sare?

Este sănătos să consumăm mereu mai puțină sare? De multe ori în mâncarea gătită mai ales pare că folosim prea multă sare. La fel se întâmplă și cu consumul de snacks-uri, care conțin o cantitate foarte mare de sare. Lăsând însă acestea la o parte, este ok să renunțăm complet la consumul de sare, îl reducem. Sau putem folosi mai multă uneori?

Specialiștii doc.ro ne spun că organismul are nevoie de o anumită cantitate de sodiu pentru a funcționa corect. Sodiul ajută la menținerea echilibrului fluidelor din organism și joacă un rol important în sistemele musculare și nervoase. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de sodiu poate duce la agravarea hipertensiunii arteriale și la complicații asociate.

Este benefic să consumăm mai puțină sare?

Multe studii au arătat că o dietă săracă în sare îmbunătățește sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, studiile au avut limitări. Unele au implicat relativ puțini oameni. Altele au măsurat câtă sare spun oamenii că mănâncă, dar nu câtă sare mănâncă de fapt.

Potrivit unui studiu vechi, evitarea alimentelor bogate în sare e posibil să nu fie atât de benefică pentru sănătatea inimii așa cum se credea până acum. Participanții la un studiu pe termen lung privind sănătatea inimii nu au înregistrat, din câte se pare, niciun beneficiu ca urmare a unui regim alimentar cu conținut scăzut de sare, a spus liderul echipei de cercetare, Lynn Moore.

„Persoanele care au urmat un regim alimentar cu conținut scăzut de sodiu (sare) nu au înregistrat în general, niciun beneficiu în următorii 20 sau 30 de ani, mai ales în ceea ce privește tensiunea arterială sau riscul de a dezvolta boli cardiace” a declarat Moore, profesor asociat la Scoală de Medicina a Universității Boston.

Există și studii care contrazic

Un studiu de la Harvard, publicat în 2021 de The New England Journal of Medicine, a implicat aproape 11.000 de oameni care au fost monitorizați cu atenție timp de aproape nouă ani 1. Cercetătorii au măsurat cantitățile de două tipuri de sare pe care participanții la studiu le-au consumat efectiv. Sare obișnuită de masă (clorură de sodiu) și un alt mineral folosit adesea ca înlocuitor de sare (clorura de potasiu).

Persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de clorură de sodiu au avut un risc cu 60% mai mare de apariție a unui eveniment cardiovascular major. Aici ne referim la un atac de cord, un accident vascular cerebral, plasarea de stent cardiac sau operație de bypass.

În schimb, persoanele care au consumat clorură de potasiu au avut un risc cu 31% mai mic de apariție a unui eveniment cardiovascular major. Persoanele care nu prea au consumat clorură de potasiu au avut un rezultat invers. Pe scurt, acest studiu pare să spună că ar fi sănătos să înlocuim clorura de potasiu cu sarea obișnuită de masă. Cu toate acestea, este un studiu observațional și nu un studiu randomizat. Concluzie nu poate fi făcută cu siguranță.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...