Este șamponul uscat benefic pentru părul nostru? De multe ori pentru că ne grăbim și nu mai avem timp să ne facem baie pe cap, alegem varianta șamponului uscat care să ne ajute să trecem peste ziua cu pricina. Alții au scos de tot șamponul normal din igiena lor în favoarea acestuia. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem dacă acest produs este de calitate și când poate fi folosit.

Ce este șamponul uscat?

Șamponul uscat este, de fapt, o pudră, de regulă pe bază de talc, care absoarbe uleiurile naturale secretate de scalp, fără a fi necesară folosirea apei. Acest tip de șampon se aplică la rădăcina firelor de păr. După aplicare, scalpul se masează delicat preț de cel mult un minut. Următorul pas este să-ți piepteni părul. După această procedură, vei observa că parul tău nu mai pare gras și are aspectul de păr proaspăt spălat.

Trei avantaje importante ale șamponului uscat

Te ajută să eviți uscarea regulată cu foehnul

Un alt avantaj al folosirii șamponului uscat este că scutește părul de coafarea cu aer cald, care este, de cele mai multe ori, indispensabilă după spălarea podoabei capilare în mod clasic. Foehnul, ondulatorul și placa de îndreptat părul sunt folosite aproape după fiecare spălare a părului pentru aranjarea acestuia. În cazul șamponului uscat, acest procedeu nu este necesar. Cu cât folosești mai rar aerul cald pentru coafare, cu atât mai sănătos va fi părul tău, așa că șamponul uscat te ajută să previi vârfurile despicate.

Prelungește timpul dintre spălări

Mulți hairstiliști nu recomandă spălarea părului în fiecare zi, iar motivul este unul foarte bine întemeiat. Când te speli mult prea des pe păr, se îndepărtează de pe scalp uleiurile care îl mențin sănătos și echilibrat. Dacă scalpul tău devine prea uscat, glandele tale sebacee (glandele producătoare de ulei) cresc producția de sebum (ulei) pentru a reface umiditatea pierdută, rezultând un scalp prea gras și vârfuri uscate și fragile.Cu ajutorul unui șampon uscat, poți amâna spălarea părului cu încă una sau două zile.

Economisește timp, apă, energie și bani

Șamponul uscat este o alegere inteligentă nu numai pentru părul tău, ci și pentru portofelul tău și mediul înconjurător. Acest lucru se datorează faptului că folosirea șamponului uscat îți permite să prelungești timpul între spălări, economisind multă apă și energie, economisind în același timp și bani la factura de utilități. Este un câștig pentru toată lumea!

Trei dezavantaje importante ale șamponului uscat

Îți poate usca părul

Majoritatea șampoanelor uscate pe care le găsești pe rafturile din magazine vin în cutii cu spray cu aerosoli. Nu numai că cutiile auto-dozabile sunt dăunătoare pentru mediu, dar tind să conțină și alcooli „cu lanț scurt”, cum ar fi etanolul, propanolul și izopropanolul. În timp ce aceste ingrediente sunt excelente pentru a ajuta părul să se usuce rapid, proprietățile lor cu acțiune rapidă usucă adesea părul și scalpul în acest proces. Rezultatul? Ai fire fragile care sunt mai susceptibile la rupere.

Te poate expune la substanțe chimice nocive

Șamponul uscat poate face minuni pentru părul tău, dar nu toate formulele sunt create la fel. De exemplu, sunt șampoane uscate convenționale care vin adesea în cutii cu aerosoli.

Aerosolii necesită un propulsor pentru a forța substanțele chimice să se transforme într-un spray fin. De cele mai multe ori, acest propulsor este gaz petrolier lichid (de obicei o combinație de propan și izobutan), un produs secundar al rafinării gazelor naturale și a petrolului, care nu este ideal pentru sănătatea noastră și pentru mediu.

Mai mult, ingrediente nesănătoase pot fi întâlnite în șamponul uscat pe care îl folosești. Pentru a te asigura că șamponul uscat folosit de tine nu conține aluminiu, citește întotdeauna eticheta cu atenție și alege, dacă este cazul, o alternativă bazată pe produse naturale, chiar dacă prețul este mai mare.

Agravează mătreața

Dacă ai mătreață sau un scalp foarte uscat, șamponul uscat va agrava problema ta. Pudra absoarbe uleiurile de la nivelul scalpului, deshidratându-l complet, ceea ce nu este deloc indicat în cazul tău.