8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Emisiuni Din cărțile lumii Este religia o sursă de intoleranță?

Este religia o sursă de intoleranță?

Este religia o sursă de intoleranță? Poate că mulți ne-am pus această întrebare având în vedere atitudinea ei. Atitudine ce uneori este contrară anumitor viziuni și ideologii ale societății mondene.

Cum a apărut religia creștină?

Creștinismul inițial, a apărut ca o mică sectă iudaică. Ulterior s-a transformat într-o religie mondială, pe măsură ce satisfăcea necesitățile unor grupuri.

Conceptele și ideile preluate din religiile și credințele predecesoare se aflau adesea în conflict.

Caracterul contradictoriu dar și complex al ideologiei creștine nu preocupau câtuși de puțin clasa reprezentată în creștinismul primitiv. Creștinismul a luat naștere în rândul sclavilor și a maselor asuprite, iar dogmele îi interesau prea puțin.

Ce este religia?

Religia este, la nivel de discurs, expresia simbolică a unei încrederi în existența unei realități absolute (Sacrul, Supremul, Dumnezeul) de care omul ar depinde. Această încredere este credința religioasă. Ea permite omului să se orienteze în labirintul marilor întrebări ale vieții și dă omului un sens existenței sale care depășește viața sa biologică.

Este religia o sursă de intoleranță?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu realizatoarea Evelina Bevis, invitatul permanent Cornel Dărvășan, răspunde la această întrebare:

”Din această dorință a omului de a se relega de Dumnezeu, nu ar trebui să vină intoleranță. Ar trebui să vină doar izvorul de pace, de bucurie, de toleranță, de mângâiere, de roada duhului, de iubire. Aceasta este adevărata religie. 

Totuși istoria ne-a demonstrat că atunci când religia nu este trăită la nivelul sufletului uman după Sfânta Scriptură, după Revelație, se ajunge la tot felul de anomalii. 

Imaginați-vă că 1500 de ani a fost foarte greu să găsești o Biblie. Manuscrisele Vechiului și Noului Testament erau purtate din mână în mână. Dacă cineva avea o carte a unui prooroc, era binecuvântat. Oamenii nu aveau cunoștințe profunde cu privire la Sfânta Scriptură. Sau care este voia lui Dumnezeu. 

Aveau însă o frică. De Papa, de Patriarh, că dacă îi excomunică, vor vedea iadul. Și atunci superstiția, manipularea, au luat locul credinței autentice. Astfel au avut loc cruciadele în Evul Mediu.

Religia a făcut multe victime dar nu acea religie curată ci cea falsă. Religia falsă întotdeauna are amprenta aceasta a impunerii.”

Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici:ULTIMELE ARTICOLE

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii

Realitatea virtuală ar putea trata anumite fobii. Acesta ar fi un lucru extraordinar pentru multe persoane care suferă de frici incontrolabile. Tehnologia ar putea...

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]