Este periculos să ai prea mult timp liber? În timp ce toți ne dorim să fim cât mai departe de muncă sau responsabilitățile zilnice, o viață continuă în acest mod ar putea deveni periculoasă pentru noi. Pe lângă plictiseala care poate apărea, un studiu ne oferă mai multe informații noi despre acest subiect.
Când poate deveni timpul liber periculos?
Oamenii se plâng adesea că sunt prea ocupați și își exprimă dorința de mai mult timp liber. Dar este mai mult timp liber asociat cu o fericire mai mare? Cercetările arată că lipsa orelor în care o persoană poate să facă ce vrea duce la un stres mai mare și o stare de spirit mai scăzută. Este clar că a avea prea puțin timp liber nu este sănătos. Însă nici a avea prea mult timp liber nu este întotdeauna mai bine.
Autorii studiului publicat în Journal of Personality and Social Psychology au analizat date obținute de la 21 736 de persoane care au participat la American Time Use Survey între anii 2012 și 2013. Participanții au oferit o descriere detaliată a ceea ce au făcut în ultimele 24 de ore. Ei au indicat ora din zi și durata fiecărei activități. Ei au raportat pe unde se situa starea lor de bine. Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce timpul liber creștea, la fel se întâmpla și cu starea de bine. Aceasta s-a stabilizat, însă, la aproximativ două ore și a început să scadă după cinci ore. Corelațiile în ambele direcții au fost semnificative statistic.
Productivitatea este soluția pentru această problemă
Potrivit autorilor studiului, deși investigația lor s-a centrat pe relația dintre timpul liber și starea de bine subiectivă, explorarea suplimentară a modului în care indivizii își petrec timpul liber s-a dovedit revelatoare. Astfel, descoperirile sugerează că a avea prea mult timp liber pe care nu îl ocupă cu activități importante îi poate face pe oameni nefericiți. Ca atunci când nu au deloc sau prea puțin timp liber la dispoziție.
Dezideratul, concluzionează cercetătorii, este să se obțină o cantitate moderată de timp liber care să fie petrecut după bunul plac. În cazurile în care oamenii se pomenesc cu cantităţi excesive de timp discreționar, ar beneficia de petrecerea noului lor timp liber într-un scop precis. De exemplu, găsirea unui alt loc de muncă în cazul persoanelor concediate. Sau găsirea unor activități stimulante în cazul persoanelor ieșite la pensie.