duminică, aprilie 14, 2024
Acasă Emisiuni Matinal A7 Este educația o prioritate pentru România?

Este educația o prioritate pentru România?

Este educația o prioritate pentru România? Dreptul la educație este un drept fundamental al omului. Fiecare persoană, indiferent de rasă, gen, naționalitate, origine etnică sau socială, religie sau preferințe politice, are dreptul la o educație elementară gratuită. Cu toate acestea, educația rămâne un drept de care nu se pot bucura foarte mulți copii din întreaga lume. Peste 72 de milioane de copii cu vârste între 6 și 12 ani nu merg la școală.

Mai mulți bani pentru profesori la BAC

Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat pe data de 16 iunie ordinul. Ordin prin care cresc sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor și a concursurilor naționale 2023, pentru a reconfirma importanța acestor activități și pe aceea a participării personalului didactic și didactic auxiliar la desfășurarea lor.

Ordinul prevede creșterea sumelor și pentru personalul implicat în comisiile pentru organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal, profesional și dual pentru anul școlar 2023 – 2024 și în comisiile din cadrul examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal, sesiunile anului 2023.

Statistica educației în România

În 2021, puţin peste 23% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani erau absolvenţi ai unei forme de învăţământ superior. Media europeană este de 41%.

România este pe ultimul loc în UE la absolvenţii de învăţământ superior. Această informație este conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică. Astfel, în anul 2021, 23,3% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani erau absolvenţi ai unei forme de învăţământ superior.

La nivelul Uniunii Europene, media absolvenţilor de învăţământ superior din rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani a fost de 41%.

Este educația o prioritate pentru România?

În emisiunea ”Matinal A7” cu Iosif și Beni Graur, invitata Luca Mădălina, co-fondator Asociația ”Strigăt pentru educație”, răspunde la această întrebare:

”Nu toate lucrurile în România stau așa cum ți-ai dori. Simți că vrei să faci o schimbare. Și atunci treci de la ideea că să facă X sau Y și vrei ca tu să faci ceva. Ce ne-am dat noi seama în perioada asta este că schimbarea pleacă de la noi dar prin lucrurile mici. Adică nu trebuie să schimbăm universul. Universul se va schimba din aceste lucruri mici.”

ULTIMELE ARTICOLE

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...

De ce să le oferi copiilor cărți de Paște?

Chiar dacă mai sunt câteva săptămâni bune până la Paște, dacă ai copii sau dacă vei merge în vizită la cineva care are, probabil...

Cum să ne ferim de razele UV periculoase

Protejarea pielii împotriva razelor ultraviolete (UV) este esențială pentru prevenirea problemelor de sănătate precum arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii și riscul de cancer...