marți, septembrie 26, 2023
Acasă Emisiuni Matinal A7 Este educația o prioritate pentru România?

Este educația o prioritate pentru România?

Este educația o prioritate pentru România? Dreptul la educație este un drept fundamental al omului. Fiecare persoană, indiferent de rasă, gen, naționalitate, origine etnică sau socială, religie sau preferințe politice, are dreptul la o educație elementară gratuită. Cu toate acestea, educația rămâne un drept de care nu se pot bucura foarte mulți copii din întreaga lume. Peste 72 de milioane de copii cu vârste între 6 și 12 ani nu merg la școală.

Mai mulți bani pentru profesori la BAC

Ministrul Educației, Ligia Deca, a semnat pe data de 16 iunie ordinul. Ordin prin care cresc sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor și a concursurilor naționale 2023, pentru a reconfirma importanța acestor activități și pe aceea a participării personalului didactic și didactic auxiliar la desfășurarea lor.

Ordinul prevede creșterea sumelor și pentru personalul implicat în comisiile pentru organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal, profesional și dual pentru anul școlar 2023 – 2024 și în comisiile din cadrul examenelor de absolvire/certificare a calificării profesionale pentru învățământul profesional, liceal și postliceal, sesiunile anului 2023.

Statistica educației în România

În 2021, puţin peste 23% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani erau absolvenţi ai unei forme de învăţământ superior. Media europeană este de 41%.

România este pe ultimul loc în UE la absolvenţii de învăţământ superior. Această informație este conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică. Astfel, în anul 2021, 23,3% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani erau absolvenţi ai unei forme de învăţământ superior.

La nivelul Uniunii Europene, media absolvenţilor de învăţământ superior din rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 34 de ani a fost de 41%.

Este educația o prioritate pentru România?

În emisiunea ”Matinal A7” cu Iosif și Beni Graur, invitata Luca Mădălina, co-fondator Asociația ”Strigăt pentru educație”, răspunde la această întrebare:

”Nu toate lucrurile în România stau așa cum ți-ai dori. Simți că vrei să faci o schimbare. Și atunci treci de la ideea că să facă X sau Y și vrei ca tu să faci ceva. Ce ne-am dat noi seama în perioada asta este că schimbarea pleacă de la noi dar prin lucrurile mici. Adică nu trebuie să schimbăm universul. Universul se va schimba din aceste lucruri mici.”

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...