luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Este cazul să ne facem din nou griji din pricina COVID-ului?

Este cazul să ne facem din nou griji din pricina COVID-ului?

Este cazul să ne facem din nou griji din pricina COVID-ului? Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea bolilor din SUA (CDC) au anunţat că urmăresc o nouă variantă, BA.2.86. Ea prezintă multiple mutaţii, a virusului care provoacă COVID-19, informează hotnews.ro.

Noutăți în legătură cu fostul virus ce a provocat o pandemie…

Infecţiile şi spitalizările COVID au crescut în SUA, Europa şi Asia. Cu mai multe cazuri în ultimele luni atribuite subvariantei EG.5 „Eris”, un descendent al tuplinii Omicron care a apărut iniţial în noiembrie 2021.

În ultimele zile, autorităţile de sănătate publică au documentat câte un caz de BA.2.86 în Statele Unite, Marea Britanie şi Israel şi trei cazuri în Danemarca.

Ce spun cercetătorii despre noua variantă a virusului?

BA.2.86 derivă dintr-o „ramură anterioară” a coronavirusului, deci diferă de varianta vizată de vaccinurile actuale, a explicat dr. S. Wesley Long de la Houston Methodist Hospital. Acesta a precizat că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să concureze cu alte tulpini ale virusului. Ori dacă va putea scăpa mai uşor de răspunsurile imunitare ale organismului în urma unei infecţii sau vaccinări anterioare.

Însă multe ţări au redus drastic testarea pacienţilor. Totodată şi eforturile lor de a analiza genomul virusurilor care provoacă noi cazuri de COVID. În această situaţie, traiectoria BA.2.86 „nu arată bine în acest moment”, având în vedere viteza cu care sunt identificate noi cazuri, a declarat dr. Eric Topol, expert în genomică şi director al Institutului Scripps Research Translational din La Jolla, California.

Numeroasele sale mutaţii fac ca BA.2.86 să fie „radical diferit în structura sa” în comparaţie cu variantele anterioare, a subliniat Topol. Principala întrebare, a adăugat cercetătorul, este dacă BA.2.86 se va dovedi a fi foarte transmisibil.

Este cazul să ne îngrijorăm?

O răspândire mai largă a BA.2.86 ar provoca probabil mai multe îmbolnăviri şi decese în rândul populaţiilor vulnerabile, avertizează dr. Topol.

Este prea devreme însă pentru a şti dacă BA.2.86 va provoca şi o formă mai gravă de boală.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...