marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Actualitate Este cazul să ne facem din nou griji din pricina COVID-ului?

Este cazul să ne facem din nou griji din pricina COVID-ului?

Este cazul să ne facem din nou griji din pricina COVID-ului? Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea bolilor din SUA (CDC) au anunţat că urmăresc o nouă variantă, BA.2.86. Ea prezintă multiple mutaţii, a virusului care provoacă COVID-19, informează hotnews.ro.

Noutăți în legătură cu fostul virus ce a provocat o pandemie…

Infecţiile şi spitalizările COVID au crescut în SUA, Europa şi Asia. Cu mai multe cazuri în ultimele luni atribuite subvariantei EG.5 „Eris”, un descendent al tuplinii Omicron care a apărut iniţial în noiembrie 2021.

În ultimele zile, autorităţile de sănătate publică au documentat câte un caz de BA.2.86 în Statele Unite, Marea Britanie şi Israel şi trei cazuri în Danemarca.

Ce spun cercetătorii despre noua variantă a virusului?

BA.2.86 derivă dintr-o „ramură anterioară” a coronavirusului, deci diferă de varianta vizată de vaccinurile actuale, a explicat dr. S. Wesley Long de la Houston Methodist Hospital. Acesta a precizat că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să concureze cu alte tulpini ale virusului. Ori dacă va putea scăpa mai uşor de răspunsurile imunitare ale organismului în urma unei infecţii sau vaccinări anterioare.

Însă multe ţări au redus drastic testarea pacienţilor. Totodată şi eforturile lor de a analiza genomul virusurilor care provoacă noi cazuri de COVID. În această situaţie, traiectoria BA.2.86 „nu arată bine în acest moment”, având în vedere viteza cu care sunt identificate noi cazuri, a declarat dr. Eric Topol, expert în genomică şi director al Institutului Scripps Research Translational din La Jolla, California.

Numeroasele sale mutaţii fac ca BA.2.86 să fie „radical diferit în structura sa” în comparaţie cu variantele anterioare, a subliniat Topol. Principala întrebare, a adăugat cercetătorul, este dacă BA.2.86 se va dovedi a fi foarte transmisibil.

Este cazul să ne îngrijorăm?

O răspândire mai largă a BA.2.86 ar provoca probabil mai multe îmbolnăviri şi decese în rândul populaţiilor vulnerabile, avertizează dr. Topol.

Este prea devreme însă pentru a şti dacă BA.2.86 va provoca şi o formă mai gravă de boală.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...