Home Emisiuni Din cărțile lumii Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ?

0
Este adevărul relativ?

Este adevărul relativ? Ce reprezintă adevărul? Cum putem știi tot adevărul? Adevărul reprezintă tematica cea mai aprinsă în discuțiile dintre orice fel de persoane care doresc să demonstreze adevărul lor. Există și un adevăr absolut?

Ce este adevărul?

Realitatea ar trebui să fie sursa adevărului, aceasta să aibă la bază fapta reală în sine. Numai că, oamenii deţin capacitatea subtilă, de altfel, de-a  transforma realitatea în minciună, în funcţie de interese, scopuri sau pentru salvarea unei situaţii pe care cu bună ştiinţă au creat-o. Acest tip de oameni, progresiv şi aparent, câştigă teren în faţa adevărului, dar fără să  realizeaze  viziunea de perspectivă asupra unor lucruri. Minţind, omul se minte pe sine, devine un nimic pentru ceilalţi, aceştia pierzîndu-şi încrederea şi respectul faţă de el. În acest sens W.Forster afirma: ,,Minciuna aduce o slăbire a vieţii şi o micşorare a personalităţii, care face din individ prada sigură a tuturor ruşinilor şi a tuturor slăbiciunilor.” Minciuna devine o rutină pentru cine a minţit o dată şi se bucură că nu a fost descoperit, a doua oară i se va părea mult mai uşor să ascundă adevărul. În goana sa după minciună, omul va amplifica şi mai mult faptele, le va îmbrăca în formele degradante şi imorale ale minciunii, fără să observe chiar nici el că a devenit un mincinos. Oamenii slabi, lipsiţi de personalitate mint cu scopul acoperirii neputinţei sau a mediocrităţii lor. Mint, pentru că prin miciună şi dezinformare, cred că pot stăpâni sau domina. În minciună zace, numai răutate şi înşelăciune, iar perfidia, o rezultantă a minciunii, are întotdeauna un scop negativ şi, nu unul nobil. Acei oameni ,,mieroşi” şi ipocriţi sunt mesagerii minciunii şi a vicleşugului în scop personal.

Este adevărul relativ?

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul permanent Cornel Dărvășan, teolog, răspunde la această întrebare: ”Aș răspunde printr-o amintire. În urmă cu câțiva ani am fost invitat la un post de televiziune național. Era în apropierea Paștelui. Eu eram invitat însă stăteam în public. Eram de rangul doi. Erau câțiva teologi care erau acolo în față, un filosof ateu, un poet mare din România și eu eram în mijlocul publicului cu un microfon în mână. Bineînțeles că nimeni nu m-a întrebat nimic, până când la un moment dat cineva vorbea despre adevăr. Că nu se poate cunoaște adevărul și că fiecare avem adevărul nostru.  Și atunci am răspuns și am zis că mă bucur că sunt și eu la emisiunea asta pentru că noi avem câteva căi de cunoaștere a adevărului. Una este ceea ce spune Domnul Hristos despre Sine însuși. Eu sunt calea, adevărul și viața. Adevărul nu este o noțiune ci o persoană…” Aici poți urmări întreaga emisiune: