8.5 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
Acasă Emisiuni BookMedia Eram fericiți și nu știam

Eram fericiți și nu știam

Eram fericiți și nu știam. Acesta este poate o frază care va mira multă lume. De multe ori fericirea nici nu o mai sesizăm din cauza problemelor zilnice și stresului provocat de multe situații.

Invitată la emisiunea BookMedia, prof. dr. Oana Camelia Șerban ne spune că avem acces la informații, dar nu la cunoaștere.

„Hedonismul consumerist cred că a început să eclipseze dicuțiile despre fericire. Eu nu mai aud în jurul meu, din nefericire […] oameni discutând despre fericire, ci oameni discutând despre bunăstare care e cu totul altceva. Sunt fericiți pentru că au diverse lucruri, dar nu pentru că simt diverse lucruri. […] E tipul de discuție menită să stabilească diferențele dintre a fi și a avea. Ceea ce ai desemnează într-un fel ceea ce ești, dar nu este suficient”.

În aceeași temă, recomandarea săptămânală de carte a emisiunii BookMedia a fost „Jurnalul fericirii”, cartea lui Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia – carte prezentată de Natașa Alina Culea.

Fragmente din prezentarea cărții:

Creștinismul simțit de Steinhardt nu adoarme, ci trezește, scriind în carte: „Fraților, nicăieri și niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proști. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiți, smeriți cu inima, dar nu tâmpiți”.

În aceeași notă, câteva pagini mai târziu, Steinhardt adaugă: „Unii susţin că omul coboară din maimuţă. Teoria mea este următoarea: cei care cred că omul coboară din maimuţă, coboară cu adevărat din maimuţă”.

„Jurnalul fericirii” ne spune că: „parcă prietenia stă în a răspunde: te voi ajuta dacă pot. De-aşa prietenie… Prieten se numeşte omul care te ajută fără ca verbul să fie urmat de un complement adverbial circumstanţial”.

Învățămintele din carte continuă cu idei legate de conduita morală, dar și cea lumească, Nicolae Steinhardt îndemnând oamenii să interpreteze mai profund sensurile biblice, spunând: „Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ceea ce are i se va lua, ceea ce rezultă că lui Dumnezeu nu i se pot aplica simplistele idei pe care ni le făurim noi, oamenii, despre dreptate. Înseamnă că trebuie să dăm de la noi, să ne străduim, să luăm iniţiative. Atitudinea de: parcă ce rău am făcut eu! eu n-am făcut rău nimănui! fac şi eu ce pot! este – vorba lor – o atitudine de gură-cască, se află în contradicţie cu parabola talanţilor şi vădeşte că n-am înţeles cît de grav e păcatul de lenevire”.

Aici poți viziona întreaga emisiune:ULTIMELE ARTICOLE

Antreprenori care au reușit să valoreze cât o țară

Luna cadourilor a debutat cu o surpriză pentru telespectatorii emisiunii Business la Superlativ. Vorbim despre rubrica Afaceri Creative - cu Andra Raluca Tăutu, program...

Prevenirea și gestionarea bullying-ului

Prevenirea și gestionarea bullying-ului. Fenomenul „bullying” ia amploare în zilele noastre din ce în ce mai tare, dovadă că se întețesc programele de prevenire și...

Indecizia și starea de bine

Indecizia și starea de bine. Deși ea este asociată cu anxietatea și mai târziu depresia, se pare că unii cred că oamenii indeciși pot...

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională

Triunghiul – elevi, profesori, părinți și inteligența emoțională Pentru creșterea inteligenței emoționale trebuie să se implice chiar elevii. Nu este suficient ca doar alții să...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]