miercuri, februarie 28, 2024
Acasă Emisiuni Vieți Schimbate Epoci fără vizionari

Epoci fără vizionari

Epoci fără vizionari. Nu există un blestem mai mare pentru o țară, pentru o comunitate sau pentru un anumit grup de oameni, decât lipsa liderilor vizionari. Istoria a înregistrat perioade de prosperitate și dezvoltare dar și perioade de întuneric. Când nu au existat vizionari, lumea a avut de suferit. Cum poți să supraviețuiești în astfel de perioade? Ce ar trebui să faci? Care sunt oportunitățile și dezavantajele?

Ce este viziunea?

„Viziunile se nasc în sufletul unui om mistuit de tensiunea dintre ceea ce este şi ceea ce ar putea fi. Oricine este implicat emoţional – frustrat, mâhnit, poate chiar mânios – când priveşte lucrurile prin prisma felului în care el crede că ar putea fi ele, devine candidat la viziune. Acestea prind formă în inimile celor care sunt nemulţumiţi de starea actuală a lucrurilor. Viziunea debutează adesea cu incapacitatea de a accepta lucrurile aşa cum sunt ele. În timp, nemulţumirea se maturizează într-o imagine clară a ceea ce ar putea fi. 

Totuşi, viziunea este mai mult decât atât. La urma urmei, ceea ce ar putea fi este o idee, un vis, nu neapărat o viziune.Viziunea are întotdeauna un element moral. Ea poartă în sine sentimentul convingerii. Orice vizionar ne va spune nu numai că s-ar putea face ceva, ci că ceva trebuie făcut. Ceva trebuie să se întâmple. Tocmai acest ceva îi catapultează pe oameni din domeniul preocupării pasive în domeniul acţiunii. Elementul moral este acela care dă viziunii sentimentul urgenţei (…) Ca o viziune să devină realitate, cineva trebuie să rişte. Viziunea reclamă prezenţa unor vizionari, a unor oameni care au îngăduit ca mintea şi inima lor să depăşească limitele artificiale impuse de starea actuală a lucrurilor. Viziunea reclamă prezenţa unui individ care are curajul să acţioneze în baza unei idei”. („Cultivă-ţi viziunea” de Andy Stanley)

Epoci fără vizionari

În emisiunea ”Vieți Schimbate” realizatorul Ionică Herlea discută despre lipsa vizionarilor în epoca celor care moștenesc tot:

”A venit generația care a moștenit tot. A moștenit hărțile, CF-urile, cetățile, ogoarele, tot. Și prin urmare nu mai avea ce să facă. Nu își mai găsea rostul. De vizionari ce să mai vorbim. Au murit cei din generația lui Iosua (referință Biblie) și Caleb împreună cu bătrânii. Generațiile următoare nu au știut ce să facă cu toate avantajele pe care le-au primit. Chiar spune Cuvântul lui Dumnezeu în Judecători cap. 2 v. 10:

Tot neamul acela de oameni a fost adăugat la părinţii lui şi s-a ridicat după el un alt neam de oameni, care nu cunoştea pe Domnul, nici ce făcuse El pentru Israel.”

Aici poți urmări întreaga emisiune:

Articolul precedentNoutăți despre anxietate
Articolul următorDespre problemele de atenție

ULTIMELE ARTICOLE

Care sunt cele mai noi tendințe în materie de baterii de cadă?

În universul designului de baie contemporan, bateria de cadă nu mai este doar un element care oferă funcționalitate, ci și o piesă centrală ce...

Noptierele Smart pot fi integrate in orice dormitor? Care sunt stilurile de design cele mai potrivite?

În căutarea unei combinații perfecte între utilitatea tradițională și inovația tehnologică, noptierele Smart își fac tot mai mult loc în dormitoarele moderne. Aceste piese...

Ce poți vizita în România la început de primăvară? Iată recomandările O Zi Cât o Vacanță

Excursiile de o zi sunt calea prin care te poți relaxa și prin care poți explora frumusețea României, chiar și atunci când timpul este...

Știai aceste lucruri despre generatoarele electrice?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că trăim într-o epocă în care dependența de energie electrică este tot mai mare. Practic, toate...