8.5 C
București
marți, 29 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Enel a anunțat că va părăsi România

Enel a anunțat că va părăsi România

Enel a anunțat că va părăsi România. Acesta intenţionează să vândă active în valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria netă, urmând să se concentreze pe prezenţa sa în şase ţări, conform strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilităţi prezentate marţi, scrie Agerpres, care citează Reuters.

Cea mai mare parte a planului de vânzare de active – care vizează printre altele active din România şi Peru – va fi realizată până la finalul lui 2023.

Ce se va întâmpla cu clienții Enel?

Teoretic, ei ar urma să fie preluaţi de cei care cumpără operaţiunile Enel din România. Deci ar trebui să fie un transfer silenţios de contracte. Practic, însă, noua companie nu este obligată să preia contractele pe care nu le consideră avantajoase.

În prezent, consumatorii casnici şi IMM-urile au preţuri plafonate de către stat, care compensează furnizorilor diferenţa dintre plafon şi un preţ stabilit tot de autorităţi, 1.300 lei pe MWh (care este sub preţul pieţei). În plus, pe tot parcursul anului, statul a avut mari întârzieri în plata acestor deconturi. Iată de ce contractele cu aceşti consumatori ar putea fi considerate nerentabile.

În cazul în care noul cumpărător nu doreşte să preia şi contractele clienţilor Enel, aceştia ajung să fie transferaţi automat la furnizorul de ultimă instanţă, care este un furnizor dintre cei existenţi în piaţă, stabilit lunar de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Ce spune președintele Consiliului Concurenței?

“Se schimbă proprietarul, nu dispare compania”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

“Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ”, a completat Chiriţoiu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]