Acasă Emisiuni Mens Sana Endometrioza,...

Endometrioza, ”cancerul” care poate duce la infertilitate

Martie a fost declarată luna endometriozei. Aceasta afectează aproximativ 30%-40% dintre femeile din întreaga lume. Conform specialiștilor ar afecta mai mult de jumătate de milion de femei din România și este deseori diagnosticată și tratată greșit, având ca urmare, infertilitatea. Deși se situează pe locul 2 în topul afecțiunilor ginecologice, în foarte multe țări din Europa, în continuare este o boală prea puțin cunoscută.

 

În emisiunea ”Mens Sana” cu Consuela Bălașa, doctor Ruxandra Cigăran, medic specialist obstretică-ginecologie, oferă mai multe informații despre așa zisul cancer care nu ucide:

Endometrioza este o boală cronică. Se întâlnește la orice vârstă, cel mai frecvent la vârsta fertilă. Se manifestă prin creșterea unui țesut asemănător mucoasei uterine, în afara uterului.

Cel mai frecvent apare la nivel pelvin, la nivelul ovarelor, trompelor, dar poate apărea și la nivel intestinal sau la nivelul vezicii urinare. De cele mai multe ori se manifestă prin durere cronică care afectează calitatea vieții. Unele femei întârzie să fie diagnosticate, ajung să sufere fără să știe de ce”

Care este profilul unei persoane care suferă de această boală?

”Nu există o cauză concretă depistată. Cel mai frecvent este invocată menstruația retrogradă, adică sângele menstrual în loc să se elimine spre exterior ajunge prin trompe la nivelul abdomenului. Și de acolo celulele migrează.

De asemenea o componentă genetică poate fi pusă în discuție sau imunitatea a fost luată în calcul. Studii recente au ajuns la concluzia că organele pelvine ar conține celule primitive care se pot dezvolta ca celule endometriale. Nu există un profil cunoscut al pacientei”

Se poate vorbi despre prevenție în cazul endometriozei?

”Concret nu avem modalități de prevenție a acestei patologii, dar atunci când avem o pacientă diagnosticată cu aceasta sau chiar și încă nediagnosticată, prin tratament hormonal, prin scăderea nivelului de estrogen din organism, putem avea un control bun al leziunilor și al simptomatologiei”

Pentru a vedea întreaga emisiune, dă click aici:

 

ULTIMELE ARTICOLE