vineri, decembrie 1, 2023
Acasă Editoriale Sănătate Emoțiile negative pot produce afecțiuni de sănătate

Emoțiile negative pot produce afecțiuni de sănătate

Emoțiile negative pot produce afecțiuni de sănătate destul de grave. Poate fi greu de crezut că dispoziția noastră ne-ar putea afecta în vreun fel sănătatea. Dar emoțiile precum tristețea și furia ne pot îmbolnăvi. Experții doc.ro ne ajută să înțelegem mai bine legătura dintre acestea două.

Unul dintre factorii determinanți ai stării noastre de sănătate este gândul. Nici măcar genetica, alimentația sau sportul nu au uneori efecte mai puternice asupra corpului precum o are mintea. Știai că emoțiile negative precum anxietatea, apatia sau vinovăția pot declanșa afecțiuni fizice sau tulburări psihice sau te pot face să te recuperezi mai greu dintr-o boală?

Emoțiile negative pot produce afecțiuni de sănătate

Anxietatea

Anxietatea are drept cauză frica de necunoscut, care se manifestă prin dureri de cap, palpitații, nod în gât, crampe, transpirație, plâns și chiar insomnii. Aceasta te poate face să-ți pierzi stăpânirea de sine și controlul și să nu găsești explicații raționale. Ca soluție – acceptă să-ți concentrezi atenția pe încrederea că tot ceea ce se intamplă este pentru binele tău viitor și că ai învățat ceva din această lecție. Anxietatea negestionată poate duce la nervozitate permanentă și la hipoglicemie.

Apatia

Apatia are drept cauză descurajarea continuă și chiar lipsa de interes pentru viață în urma unor evenimente neplăcute și care pot reveni. Soluția este acceptarea și deschiderea către viață si experiențele plăcute care să le înlocuiască pe cele neplăcute. Apatia poate crește riscul de anemie, hipoglicemie sau mononucleoză.

Vinovăția

Vinovația apare atunci când facem ceva de care apoi ne pare rău. Deci când comportamentul intră în conflict cu conștiința, și adesea ne face să vrem să reparăm acea greșeală. Unele dintre simptomele fizice ale vinovăției sunt problemele cu somnul, stomacul și tensiunea musculară. Vinovăția poate duce la depresie, anxietate și paranoia, dar ne îndeamnă și să ne comportăm mai bine în viitor, potrivit specialiștilor. Când acționăm într-un mod de care nu suntem mândri, creierul transmite un semnal care ne poate face să ne modificăm comportamentul.

Articolul precedentÎn război este permis orice
Articolul următorPersecuția, ieri și azi

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...