8.5 C
București
vineri, 1 iulie 2022
Acasă Editoriale Actualitate Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Vladimir Putin

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu Vladimir Putin

Președintele francez, Emmanuel Macron, a mers, luni, la Moscova și a discutat cu președintele Vladimir Putin, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a facut prima sa vizită la Casa Albă, ca să vorbească despre securitatea Europei cu Joe Biden, după care este așteptat, la rândul lui, în capitala rusă. Ambii lideri europeni, și Macron, și Scholz, vor face apoi o oprire la Kiev pentru a-i prezenta situația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, informează Digi24.

 

Înainte să plece la Moscova, Emmanuel Macron a înroșit, cum se spunea cândva, firul de la telefon.

Președintele francez a discutat din nou la telefon, duminică seară, cu omologul său american, Joe Biden, cu care s-a consultat înainte de a se întâlni cu Vladimir Putin, a anunţat Preşedinţia Franţei.

A fost o convorbire telefonică de 40 de minute, care s-a înscris într-o „logică de coordonare”, potrivit Palatului Elysee. Cei doi mai vorbiseră la telefon marţi, afirmându-și „sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei” şi conveniseră să rămână „în strâns contact” pe această problemă, potrivit Casei Albe.

Și discuția de duminică dintre Macron și Biden s-a încheiat în aceeași notă – „au convenit să vorbească din nou, în curând”, a precizat Palatul Elysee.

În cursul weekendului, şeful statului francez a mai discutat cu premierul britanic, Boris Johnson, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cu liderii celor trei ţări baltice, preşedintele lituanian, Gitana Nauseda, şi premierii leton, Krisjanis Karins, şi eston, Kaja Kallas.

Înainte de a pleca la Moscova, un interviu pe care șeful statului francez l-a acordat publicației „Journal du Dimanche” în ajunul întâlnirii sale cu Vladimir Putin, a stârnit oarecare vâlvă, pretându-se la diverse interpretări.

Emmanuel Macron a declarat jurnaliștilor francezi că va discuta cu Vladimir Putin despre „condiţiile detensionării” la frontiera cu Ucraina, unde occidentalii acuză Moscova că a desfăşurat peste 100.000 de soldaţi în vederea unei potenţiale invazii, ceea ce Rusia neagă, susținând că doreşte doar să îşi garanteze securitatea.

„Trebuie să fim foarte realişti”, a declarat Emmanuel Macron pentru săptămânalul JDD.

„Nu vom obţine gesturi unilaterale” din partea Rusiei, a avertizat el, „dar este esenţial să evităm o deteriorare a situaţiei, pentru ca apoi să construim mecanisme şi gesturi de încredere reciprocă”, a adăugat el, o declarație interpretată ca sugerând că țările occidentale trebuie să facă concesii Kremlinului.

Prognoza sa optimistă privind un compromis diplomatic va declanșa semnale de alarmă în rândul celor care susțin o linie mai dură față de Rusia, în special în capitalele din Europa Centrală și de Est, care se tem de agresiunea rusă.

În interviul acordat săptămânalului Journal du Dimanche înainte de plecare, Macron nu numai că a minimalizat temerile că adevărata ambiție strategică a lui Putin este de a ocupa Ucraina, dar a întins și o ramură de măslin Rusiei, spunând că înțelege nevoia Moscovei de a-și apăra interesele de securitate.

SourceDigi24

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Ministrul Mediului: Interzicerea motoarelor clasice în România ar distruge industria auto

România se află printre țările care s-au opus propunerii de a se interzice vânzarea mașinilor cu motoare clasice noi și cere un răgaz sau...

Câciu: ”Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este una dintre priorităţi”

Ministrul Finanțelor a declarat că toate cele patru jaloane şi ţinte asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru primul semestru din...

A sosit primul cod roșu de caniculă din această vară!

Prima lună de vară aproape s-a încheiat însă căldura nu este nici pe departe la final. Deși au mai fost și perioade în care...

De ce să alegi un laptop sh și care sunt cele mai întâlnite mituri despre acest produs

Există persoane care ezită sa facă o achizitie atunci când văd o ofertă la un laptop second hand, chiar dacă este vorba de un...