Home Articole Social Elemente de comunicare (partea întâi)

Elemente de comunicare (partea întâi)

0
Elemente de comunicare (partea întâi)
Elemente de comunicare

Elemente de comunicare. Gary Johns, specializat în comportament organizaţional, preia un sondaj de la Families and Work Institute, din care rezultă că factorul principal care a influenţat decizia subiecţilor în a se angaja la o anumită firmă a fost comunicarea deschisă.

Alţi factori care au contribuit la aprecierea comunicării au fost:

  • competiţia generală;
  • specializarea activităţii;
  • ritmul crescut al schimbărilor organizaţionale.
Importanţa comunicării a fost pusă în lumină şi de analiza modului în care membrii organizaţiei îşi petrec timpul la serviciu. „Studii amănunţite asupra muncitorilor productivi arată că ei participă de la 16 până la 46 de episoade de comunicare pe oră. Chiar şi cifra inferioară – 16 – arată prezenţa unui episod de comunicare la fiecare patru minute. Urcând pe cale ierarhică, timpul destinat comunicării este din ce în ce mai mare. Pentru supraveghetorii direcţi ai posturilor de producţie, studiile arată că între 20% şi 50% din timpul de lucru este consumat de comunicarea verbală. Când se adaugă şi comunicările în scris, cifrele cresc la 29%, respectiv 64%. La nivelul managerial mediu şi la cel superior se constată că între 66% şi 89% din timpul managerilor se consumă în comunicări – discuţii faţă în faţă şi la telefon. Din moment ce aceste cifre exclud alte forme de comunicare – cum ar fi citirea şi scrierea scrisorilor, a notelor şi a rapoartelor – este evident că obligaţia de a comunica este conţinutul aproape exclusiv al muncii multor posturi manageriale. De exemplu, într-un an, preşedintele de la Honda a ţinut 99 de discursuri angajaţilor săi pe tema necesităţii de a excela în cursa pentru reducerea emanaţiilor de gaze la eşapament.”

Elementele comunicării

Elementele care stau la baza unui proces de comunicare sunt următoarele: -Emiţător -Receptor -Mesaj -Canal de comunicare -Codificare -Decodificare -Feed – back Comunicarea implică întotdeauna un emiţător şi un receptor, indiferent de numărul de persoane implicate în această activitate.