8.5 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022
Acasă Editoriale Familie Efectele încetării stării de alertă asupra locurilor de muncă

Efectele încetării stării de alertă asupra locurilor de muncă

Starea de alertă nu mai este valabilă în România, de miercuri, 9 martie 2022. În această situație, se întorc angajații români la birou odată cu ridicarea restricțiilor? Ce se întâmplă cu șomajul tehnic și telemunca după ridicarea stării de alertă și care sunt noile schimbări generate de încetarea stării de alertă? Ce trebuie să știe angajații afectați de pandemie și cât de interesați sunt angajatorii în continuare de munca la distanță? Cât de mult și-a pus amprenta pandemia asupra modului de lucru și stilului de viață al romanilor?

 

În emisiunea ”Prin tribunale ca prin viață”, Isabela Delia Popa, avocat, discută despre tabloul câmpului muncii:

“Cert este că, în contextul post stare de alertă, telemuncă este posibilă doar în măsura în care angajatorul cu salariatul ajung la un acord în acest sens, acord materializat prin încheierea unui act adițional.

Dacă nu există act adițional, nu se poate lucra în regim de telemuncă tocmai pentru că acea lege (Legea nr. 81/2018) instituie obligativitatea încheierii actului adițional.

Întrebarea se pune, dacă salariatul nu dorește să semneze actul adițional, ce se întâmplă?

Dacă din varii motive, salariatul nu dorește să semneze actul adițional, el nu poate fi sancționat pentru că, consimțământul trebuie exprimat în mod liber și neviciat.

Cum de altfel, niciun angajator nu poate fi forțat în egală măsură spre a-și da consimțământul către telemuncă.

Sunt alte soluții oferte de codul muncii, cum ar fi concediul fără plată, dar de regulă raporturile de muncă, adică angajatorul și salariatul, chiar pot negocia cu bună credință.

Un salariat care va merge la propriul angajator și va expune situația, arătând totodată că este vorba de o chestiune temporară, limitată în timp, va găsi cel mai probabil înțelegere din partea angajatorului”

Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici:ULTIMELE ARTICOLE

Ce înseamnă dietă low carb?

Ce înseamnă dietă low carb? Este dieta o idee bună? Ea poate genera un stil de viață sănătos, nu doar prin a slăbi, ci...

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei

Ceaiul de sunătoare ar putea fi inamicul depresiei. Acesta ar avea proprietăți care ajută creierul să se relaxeze și să se calmeze, invitând la...

Mă părăsește dacă nu pot avea copii!

Mă amenință că mă părăsește pentru că nu pot avea copii! Ce pot să fac? Este o frază care din nefericire o auzim din ce...

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România

Statistică îngrijorătoare pe piața sh auto din România. 1 din 5 mașini au kilometrajul modificat, ceea ce confirmă anxietatea multor potențiali cumpărători. Sinceritatea nu...
[instagram-feed num=6 cols=6 showfollow=false]