8.5 C
București
vineri, 20 mai 2022
Acasă Editoriale Familie Efectele încetării stării de alertă asupra locurilor de muncă

Efectele încetării stării de alertă asupra locurilor de muncă

Starea de alertă nu mai este valabilă în România, de miercuri, 9 martie 2022. În această situație, se întorc angajații români la birou odată cu ridicarea restricțiilor? Ce se întâmplă cu șomajul tehnic și telemunca după ridicarea stării de alertă și care sunt noile schimbări generate de încetarea stării de alertă? Ce trebuie să știe angajații afectați de pandemie și cât de interesați sunt angajatorii în continuare de munca la distanță? Cât de mult și-a pus amprenta pandemia asupra modului de lucru și stilului de viață al romanilor?

 

În emisiunea ”Prin tribunale ca prin viață”, Isabela Delia Popa, avocat, discută despre tabloul câmpului muncii:

“Cert este că, în contextul post stare de alertă, telemuncă este posibilă doar în măsura în care angajatorul cu salariatul ajung la un acord în acest sens, acord materializat prin încheierea unui act adițional.

Dacă nu există act adițional, nu se poate lucra în regim de telemuncă tocmai pentru că acea lege (Legea nr. 81/2018) instituie obligativitatea încheierii actului adițional.

Întrebarea se pune, dacă salariatul nu dorește să semneze actul adițional, ce se întâmplă?

Dacă din varii motive, salariatul nu dorește să semneze actul adițional, el nu poate fi sancționat pentru că, consimțământul trebuie exprimat în mod liber și neviciat.

Cum de altfel, niciun angajator nu poate fi forțat în egală măsură spre a-și da consimțământul către telemuncă.

Sunt alte soluții oferte de codul muncii, cum ar fi concediul fără plată, dar de regulă raporturile de muncă, adică angajatorul și salariatul, chiar pot negocia cu bună credință.

Un salariat care va merge la propriul angajator și va expune situația, arătând totodată că este vorba de o chestiune temporară, limitată în timp, va găsi cel mai probabil înțelegere din partea angajatorului”

Pentru a viziona întreaga emisiune, dă click aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
ULTIMELE ARTICOLE

Noi metode de manipulare prin fake-news lansate de Rusia

Propaganda pro-rusă susține, la câteva săptămâni de la începutul războiul, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis, ca parte a unui efort agresiv de...

Maia Sandu laudă inițiativa lui Emmanuel Macron de crearea a unei ”Comunități Politice Europene”

Preşedintele Moldovei, Maia Sandu, fiind într-o vizită oficială în Franţa, a lăudat iniţiativa omologului francez Emmanuel Macron de creare a unei comunităţi politice europene,...

Liderii G7 ajută Kievul cu 18,4 miliarde de Euro ca sprijin bugetar

Liderii domeniului financiar din grupul G7 sunt de acord să ajute Ucraina cu 18,4 miliarde de dolari și spun că sunt pregătiți să sprijine...

Vasile Dîncu: ”Sper să depăşim 30% pentru înzestrare, pentru că ăsta este lucrul de care avem cea mai mare nevoie”

Pentru că războiul din Ucraina nu pare să aibă sfârșit, NATO își sporește prezența, din ce în ce mai numeroasă, pe frontul estic, pentru...