Atunci când părinții exprimă valori clare despre sex, copiii au șanse mai mari să adere la acele valori ale educației sexuale. Conform unor statistici realizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, adolescenții se confruntă cu cele mai mari riscuri în ceea ce privește contractarea bolilor cu transmitere sexuală.

Aproape jumătate dintre elevii de liceu sunt activi sexual. Iar jumătate dintre bolile cu transmitere sexuală apar în rândul persoanelor cu vârsta de 24 de ani și mai mici. În 2014, persoanele cu vârste cuprinse între 13 și 24 de ani au reprezentat 22% din noile infecții cu HIV. Gândindu-te la educația sexuală, cel mai probabil că primul lucru care îți vine în minte este o sală de clasă plină de elevi de gimnaziu care chicotesc și roșesc. Există însă dovezi clare că bazele educației sexuale sunt așezate de părinți în mediul în care copiii se dezvoltă. O mare parte din cunoștințele, atitudinile și comportamentul adolescenților provine din mediul de acasă, din copilărie. Numeroase cercetări susțin că părinții joacă un rol cheie în modelarea părerilor copiilor lor despre comportamentul sexual. Păreri la care se vor raporta de multe ori inconștient atunci când iau decizii de natură sexuală pe parcursul anilor adolescenței. De asemenea, mulți părinți își subestimează rolul în a-și educa sexual copiii. Ceea ce se constată cu ușurință prin lipsa comunicării lor pe această temă. Există multe beneficii atunci când părinții abordează subiectul despre sexualitate cu copiii lor. Prin evaluarea corectă a dezvoltării fizice, emoționale și psihologice a copilului lor, părinții au posibilitatea să-și adapteze conversațiile după nevoie.

Care sunt cele mai eficiente modalități de comunicare în ceea ce privește sexualitatea? 

Părinții care sunt apropiați emoțional de copiii lor și care sunt deschiși și sinceri atunci când discută subiecte de sănătate sexuală au cel mai mare succes în educarea copiilor lor. Amy Schalet, sociolog la Universitatea din Massachusetts Amherst, a comparat atitudinile despre sexualitate a adolescenților din SUA cu ale celor din Țările de Jos. Deoarece părinții din Țările de Jos descriu sexualitatea ca pe o parte normală a dezvoltării și discută deschis despre riscuri și beneficii, tinerii sunt mai predispuși să se implice în practici sexuale sigure. Prin urmare scade considerabil riscul apariției sarcinilor nedorite și a contractării bolilor cu transmitere sexuală. Atunci însă când părinții „dramatizează” sexualitatea și încearcă să controleze comportamentul sexual al adolescentului, blochează astfel posibilitatea unei comunicări deschise despre sex. Astfel adolescenții lor au mai multe șanse să se implice în comportamente sexuale riscante. Părinții conștienți de nevoia copiilor lor de autocunoaștere, caută să normalizeze discuțiile despre dezvoltarea sexuală. Ei nu se tem să-și exprime valorile. Ei își îmbunătățesc abilitățile de comunicare. Reduc rușinea în ceea ce privește discuțiile privitoare la sex. Stabilesc limite ferme și explică ce presupune o relație intimă sănătoasă, potrivit vârstei. Părinții care nu se de tem conversațiile deschise și sincere cu copiii lor despre sex și care văd dezvoltarea sexuală ca pe o parte normală a dezvoltării, își asigură cel mai important rol în sănătatea și bunăstarea copiilor lor. Comunicarea privitoare la sex ar trebui să fie un proces, nu o „discuție” unică. Comunicarea deschisă și sinceră este cea mai bună pentru copii în toate aspectele. Cu atât mai mult în ceea ce privește educația sexuală. Articol scris de Narcisa Ispas