Eduard Novak oferă primul interviu după acuzațiile din parlament. Ce spune el despre renta viageră pe care o primește și despre premiile în bani acordate tatălui său? Cum arată Strategia Națională pentru Sport? Care este bugetul pe care l-a primit ministerul de resort? Va rămâne reprezentantul UDMR ministru în rotativa guvernamentală? Novak a intrat în Cartea Recordurilor, fiind singurul campion paralimpic al României, multiplu medaliat mondial și european la paraciclism, iar ambițiile oficialului nu se opresc aici.

Scurt istoric

Ministrul Sportului a fost acuzat că a acordat beneficii nemeritate membrilor familiei.

Cristian Brian, deputat USR: „România nu are un ministru al sportului, ci un șmecher care își îmbogățește rudele. În numele tatălui, fiul ministru premiază. Nu sunteți ministrul familiei.”

Eduard Novak, ministrul Sportului: „Ministrul sportului nu premiază pe nimeni în nume propriu. Există prevederi clare în baza cărora se acordă premii. Când am intrat în Cartea Recordurilor ca singurul ministru medaliat paralimpic n-a fost conflict de interese? „

De la dezbateri nu au lipsit scandalul și atacurile antisemite.

Cine este Eduard Novak?

Înainte de a-și începe cariera sportivă ca ciclist, Novak a fost activ ca patinator de viteză timp de zece ani: a câștigat 11 titluri naționale și a stabilit un total de 30 de recorduri românești la nivel juvenil, terminând pe locul 10 la Mondialul de juniori.

În 1996, la doar 20 de ani, a suferit un accident de mașină care a dus la amputarea piciorului drept. Accidentul i-a spulberat visul de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Nagano. După o scurtă pauză în cariera sportivă, Novak a început să concureze în competiții de paraciclism în clasa C4, precum și în curse Elite. Devenit profesionist în 2001, realizează primul rezultat major în 2003, prin câștigarea Campionatelor Europene de Paraciclism de Șosea. Are până în prezent 2 medalii de aur europene. Se descrie ca un „nebun” care se străduiește întotdeauna să fie primul și cel mai bun.

Din 2006, Novak concurează în mod regulat la Campionatele Mondiale de Paraciclism, iar până în 2021, el a câștigat un total de 23 de medalii, din care 5 medalii de aur.

Eduard Novak oferă primul interviu după acuzațiile din parlament

În emisiunea ”La Zi” cu Flori Stoian, ministrul răspunde acuzațiilor din Parlament:

”Vorbim despre o situație în care singurul ministru al sportului care a participat la Jocurile Paralimpice și medaliat, asta nu spune nimeni, își premiază tatăl, care este antrenor de la începutul carierei la toate edițiile a Jocurilor Olimpice. Pe deasupra și medaliat cu Ordinul Merit Sportiv gradul 1 de către Președintele țării. 

Acest antrenor este contestat. Antrenorul nu a fost la jocurile paralimpice deși nu este obligatoriu în primul rând să fie prezent. 

Comitetul sportiv și cel olimpic internațional și paralimpic stabilesc câte locuri sunt disponibile pe delegații. Nu toată lumea care sprijină sportivii poate să facă deplasarea. Un sportiv de performanță lucrează cu patru-cinci oameni. Cum ar fi să ne trezim la jocurile olimpice cu 600 de oameni? Nu se poate. Exclus.

În momentul revenirii tuturor sportivilor în țară, staff-ul lor este premiat. După ce am dublat premiile sportivilor după jocurile olimpice am plătit vreo 70-75 de persoane care nu au fost acolo. Este ceva foarte normal. Acești oameni merită aceste premieri.”

Întrebare: Cum l-ați premiat pe tatăl dumneavoastră? Care a fost procedura?

Răspuns: Există un circuit de documente. În primul rând vine propunerea din cadrul Federației. Adică lista persoanelor care se vor premia: antrenor principal/secund, maseur, mecanic, nutriționist etc. Este o grupă de șase oameni de la fiecare sportiv care propune pentru comitetul paralimpic. Acest comitet propune spre minister. Desigur sunt niște proceduri. 

Aici poți urmări întreaga emisiune: