8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Editoriale Actualitate Echipamentele 5G ale gigantului Huawei, interzise în Marea Britanie

Echipamentele 5G ale gigantului Huawei, interzise în Marea Britanie

Potrivit BBC, operatorii de telefonie mobilă din Marea Britanie au interdicție să cumpere echipamente Huawei 5G după 31 decembrie și, până în 2027, trebuie să scoată din rețelele lor toate echipamentele 5G ale firmei chineze.

Anunțul oficial a fost făcut de secretarul departamentului digital din Marea Britanie, Oliver Dowden, în fața Camerei Comunelor.

Potrivit BBC News, această măsură urmează linia impusă de Washington, care susține că firma chineză reprezintă o amenințare la adresa securității naționale – acuzații care, bineînțeles, au fost negate de Huawei.

Dowden a spus că această acțiune va întârzia lansarea rețelei 5G din Marea Britanie cu un an.

El a adăugat că, per total, costul rezultat din această măsură, precum și restricțiile anterioare anunțate împotriva Huawei la începutul anului, ar fi de până la 2 miliarde de lire sterline.

„Nu a fost o decizie ușoară, însă este cea potrivită pentru rețelele telecom ale Marii Britanii, pentru securitatea noastră națională și economia noastră, atât pentru acum cât și pe termen lung”, a precizat el.

Deoarece sancțiunile SUA afectează doar echipamentul viitor, guvernul nu crede că există o justificare de securitate pentru înlăturarea echipamentelor 2G, 3G și 4G furnizate de Huawei.

Huawei a comunicat că mișcarea este „o veste proastă pentru oricine din Marea Britanie cu un telefon mobil” și este o amenințare care poate „muta Marea Britanie pe banda digitală înceată, crește facturile și să adâncească diviziunea digitală”.

Noile restricții se aplică și asupra folosirii echipamentului de broadband furnizat de companie.

Guvernul vrea ca operatorii să „facă tranziția dinspre” achiziționarea noilor echipamente Huawei folosite în rețeaua de fibră completă.

Dowden a declarat că se așteaptă ca acest lucru să se întâmple în doi ani de zile.

Oficialul din Guvern a explicat că timpul suplimentar a fost acordat pentru broadband pentru a evita ca țara să devină dependentă de Nokia, ca singur furnizor al unor echipamente.

SUA și Marea Britanie sunt îngrijorate de producția cipurilor Huawei

Marea Britanie a revizuit ultima dată în ianuarie rolul Huawei în infrastructura sa telecom, când a decis să permită firmei să rămână furnizor dar cu o limită asupra cotei de piață.

Însă, în luna mai, SUA a introdus noi sancțiuni menite să distrugă abilitatea Huawei de a-și fabrica propriile cipuri.

Aceasta a făcut ca oficialii de securitate să concluzioneze că nu pot asigura securitatea produselor Huawei dacă compania folosește cipuri de la terți în propriile echipamente.

Ministrul a citat o analiză făcută de Centrul Național de Securitate Cibernetică ca fiind motivația acestei schimbări.

„Huawei susține că deține stocuri de componente pe care le poate folosi, însă acest lucru în mod evident afectează ceea ce Centrul poate spune despre folosirea produselor lor.

Credem că produsele Huawei care sunt adaptate să facă față (sancțiunilor) sunt mai predispuse să sufere mai multe probleme de securitate și fiabilitate datorită provocărilor inginerești masive care îi așteaptă, și va fi mai greu pentru noi să avem încredere în utilizarea lor în cadrul strategiei noastre de atenuare a efectelor”, a scris, într-un blog, directorul tehnic al agenției, Dr. Ian Levy.

Însă și alte considerente politice ar fi putut influența decizia, inclusiv dorința statului britanic de a ajunge la un acord comercial cu SUA, tensiunile cu China privind gestionarea epidemiei de coronavirus dar și a atitudinii Beijing-ului față de Hong Kong.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?