Echilibrul dintre credință și rațiune

Echilibrul dintre credință și rațiune. Problema relației dintre rațiune și Revelație poate fi parțial tradusă printr-o tensiune manifestată între demersul filozofic și cel teologic. Simplificat, odată accesată, Revelația implică atât descoperirea lui Dumnezeu, cât și cunoașterea plenară a realității.

Despre credință

Credinţa în Domnul Isus Hristos nu este un lucru abstract care pluteşte liber în aer. Credinţa nu o dobândim din întâmplare şi nici ca un drept al primului născut. Este, aşa cum spun scripturile, „încredere… o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd”. Credinţa emite o lumină spirituală, iar acea lumină se poate discerne. Credinţa în Isus Hristos este un dar din cer pe care îl dobândim pe măsură ce alegem să îl exercităm, să îl căutăm şi să îl protejăm.

Credinţa dumneavoastră fie devine mai puternică, fie slăbeşte. Credinţa este un principiu al puterii, important nu doar pentru această viaţă, ci şi pentru progresul nostru dincolo de văl. Datorită harului lui Hristos, într-o zi vom fi salvaţi prin credinţă în numele Său. Felul în care va evolua credinţa dumneavoastră nu este o întâmplare, ci o alegere.

Despre rațiune

Rațiunea ca și concept filosofic înseamnă capacitatea spiritului uman de a înțelege relații universale și sensul lor și de a acționa conform acestora, inclusiv privitor la propria situație în viață. Rațiunea este cea mai importantă capacitate epistemologică, care controlează înțelegerea și care îi fixează acesteia limite. Astfel, rațiunea este cel mai important mijloc al reflecției filosofice. Acest sens al rațiunii, care este și azi cel mai important, își are originea în filozofia lui Immanuel Kant.

Echilibrul dintre credință și rațiune

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, invitatul Cornel Dărvășan, teolog, descrie care ar putea fi echilibrul dintre rațiune și credință:

”Credința este o încredere neclintită în lucrurile în care nu se văd așa cum spune apostolul Pavel. Pe de altă parte același apostol spune că mă voi ruga cu duhul dar și cu mintea. Noi trebuie să avem discernământ. Acest discernământ este capacitatea noastră de a alege și de a ne raporta la realitate. Uneori Dumnezeu ne dă discernământ să avem credință, alteori ca să ne bazăm pe rațiune.”

ULTIMELE ARTICOLE

Alături de tine – o...

Te-ai simțit vreodată cop...

„Sunt femeie și ast...

Luni, 7 octombrie, în cad...

Rugăciunea care i-a salva...

Dimineața zilei de 9 apri...

Pericolul alegerilor prez...

Pericolul alegerilor prez...