luni, aprilie 15, 2024
Acasă Emisiuni BookMedia Dumnezeu sau știință? Răspunsul unui om de geniu

Dumnezeu sau știință? Răspunsul unui om de geniu

Dumnezeu sau știință? Răspunsul unui om de geniu, Dan Farcaș, care va putea aduce lumină la această întrebare. Sunt cele două în contradicție sau sunt complementare? Ce reprezintă știința și ce reprezintă divinitatea sau religia?

Ce este religia?

Religia este credința în supranatural, sacru sau divin, și codul moral, practicile de ordin ritual, dogmele, valorile și instituțiile asociate cu această credință. În cursul dezvoltării sale religia a luat un imens număr de forme în diverse culturi sau persoane.

Ce este știința?

Știința (din cuvântul latin scientia, care înseamnă „cunoaștere”) este un sistem ordonat de cunoștințe structurate care studiază, cercetează și interpretează fenomenele naturale, sociale și artificiale.

Relația dintre știință și religie

Relația dintre religie și știință a fost un subiect de studiu încă din antichitatea clasică, fiind abordată de către filosofi, teologi, oameni de știință etc. Perspectivele din diferite regiuni geografice, culturi și epoci istorice sunt diverse, unele caracterizând această relație ca fiind una de conflict, altele descriind-o ca una de armonie, în timp ce altele presupun doar o mică interacțiune dintre religie și știință. Măsura în care știința și religia pot încerca să înțeleagă și să descrie fenomene similare poate fi uneori menționată ca o parte a problemei de demarcație.

Știința și religia urmăresc, în general, cunoașterea universului folosind metodologii diferite. Știința recunoaște rațiunea, empirismul și dovezile, în timp ce religiile recunosc revelația, credința și sacralitatea. În ciuda acestor diferențe, cele mai multe inovații științifice și tehnice, înainte de revoluția științifică, au fost realizate de către societăți organizate pe tradiții religioase.

Dumnezeu sau știință?

Realizatoare: L-ați găsit pe Dumnezeu în matematică?

Dan Farcaș: Nu aș zice că în matematică. Dar în ceea ce am povestit până acum, mi-am dat seama logic. O logică care se susține și printr-o mulțime de fapte. Dar fapte care nu plac. Dar logic, am ajuns la concluzia că trebuie ca deasupra noastră să existe o putere infinită față de ceea ce suntem noi. Această putere se așteaptă de la noi să ne iubim. Deocamdată aici m-am oprit. 

Nu am simțit nevoia să mă atașez vreunei credințe anume. Cred că sunt multe căi prin care omenirea este îndreptățită să caute divinitatea. 

Aici poți urmări întreaga emisiune:

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...