miercuri, septembrie 18, 2024
Acasă arhiva emisiuni Față în față DUMITRU PRUNARIU: „Guvernul României nu a mai plătit de patru ani contribuția...

DUMITRU PRUNARIU: „Guvernul României nu a mai plătit de patru ani contribuția la Agenția Spațială Europeană”

Primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a fost invitatul de marcă al Ruxandrei Săraru în emisiunea „Față în față”, cu ocazia aniversării a 40 de ani de la zborul românului în spațiul cosmic.

 

În cadrul misiunii Soyuz 40, efectuată în perioada 14 – 22 mai 1981, Dumitru Prunariu a petrecut în spaţiul cosmic 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde.

Românul a fost al 103-lea om care a zburat în spaţiu, iar, odată cu acest eveniment, țara noastră a devenit al unsprezecelea stat din lume care a avut propriii cosmonauţi.

În prezent, totalul este de 580 de oameni din 38 de ţări.

În platoul A7TV, Prunariu a tras un semnal de alarmă asupra faptului că guvernele României din ultimii 4 ani nu au mai plătit contribuția anuală la Agenția Spațială Europeană (ESA).

Acest lucru ar putea afecta șansele ca un român să facă parte dintr-un viitor echipaj care să efectueze o expediție în Cosmos, mai ales în condițiile în care, până pe 18 iunie, au loc înscrieri în procesul de recrutare pentru noi astronauți, după mai bine de 10 ani.

„Până în iunie, se depun cereri pentru candidați cosmonauți, pe site-ul Agenției Europene. România, ca membru al Agenției Spațiale Europene, are dreptul să participe. E singura noastră șansă de a avea un român care să zboare în spațiul cosmic”, a afirmat Dumitru Prunariu.

Sursa Știință și Tehnică

Potrivit site-ului Agenției Spațiale Europene, ESA prelungește termenul limită pentru perioada de înscriere în procesul de recrutare de noi astronauți până pe 18 iunie 2021.

Această prelungire cu trei săptămâni se datorează alăturării Lituaniei în calitate de nou Stat Membru Asociat.

Primul cosmonaut român se arată revoltat de faptul că, în cazul în care candidați români la viitoarea misiune spațială ar ajunge finaliști, aceștia nu ar avea mari șanse de câștig, din cauza indiferenței Guvernului român: în departajarea candidaților, se va lua în considerare contribuția țării respective la programul Agenției Spațiale Europene.

Statul român nu și-a mai plătit din 2017 contribuția financiară națională la programele opționale ale Agenției Spațiale Europene (ESA), acumulând până în prezent datorii restante de peste 115 milioane euro, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de Hotărâre de Guvern.

Membră din 2011, țara noastră și-a pierdut dreptul de vot în cadrul ESA, creându-se, astfel, un precedent periculos: este pentru prima dată în istoria Agenției, de la înființarea sa în 1975, când un stat membru ajunge în această situație.

În final, vor fi selecționați câțiva candidați, cred că maximum 10. După ce vor trece de toate filtrele, chiar dacă vor rămâne români în ultimul detașament, se va lua în ordinea contribuției țărilor la programul Agenției Spațiale Europene.(…) Dar, Guvernul României n-a mai plătit de patru ani contribuția noastră la ESA.

Dintr-o eroare sau dintr-o eroare intenționată a unui ministru, odată nu s-au mai plătit acei bani, s-au distribuit pentru altceva.

Ei au fost acordați către Guvern, pentru că există un acord interguvernamental de aderare la ESA.

ESA ne asigură, din acele fonduri pe care le plătim noi, proiecte, dezvoltare, nu numai științifică dar și industrială, transfer tehnologic, păstrăm proprietatea intelectuală asupra a tot ce facem în România.

Toate țările care sunt membre ale ESA se luptă pentru programe de acolo pentru a se dezvolta intern și a contribui la programele europene cu produse proprii.

Iar noi, nemaiplătind această datorie, suntem deconectați de la marile programe europene, nu mai avem drept de vot în ESA și Guvernul parcă nu înțelege.

Nu-i o prioritate pentru noi. Dar ce reprezintă prioritate? Într-adevăr, sunt și alte lucruri urgente care trebuie rezolvate dar, dacă privim pe termen lung, aceasta este una dintre marile priorități pentru dezvoltarea României”, a punctat cosmonautul român.

Ediția eveniment a emisiunii „Față în față” poate fi urmărită integral accesând link-ul următor:

Sourcea7tv

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Despre bani cu copiii noștri

Despre bani cu copiii noștri. Trăim într-o lume în continuă schimbare, unde deciziile economice și financiare influențează în mod direct calitatea vieții. Astfel educația...

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos

Adoptarea unui stil de viață economic sănătos. În contextul actual, marcat de instabilitate economică și de creșterea costurilor vieții, adoptarea unui stil de viață...

De ce e bine să mâncăm castraveți?

De ce e bine să mâncăm castraveți? Castraveții sunt legume răcoritoare și hidratante. Sunt apreciate pentru versatilitatea lor în bucătărie și pentru numeroasele beneficii...

Astmul și prevenirea apariției sale

Astmul și prevenirea apariției sale. Astmul este o afecțiune cronică a căilor respiratorii. Este caracterizată prin inflamația și îngustarea acestora, care duce la dificultăți...