sâmbătă, aprilie 20, 2024
Acasă Emisiuni Substanțial Dramele ascunse ale României - dependența de droguri a tinerilor

Dramele ascunse ale României – dependența de droguri a tinerilor

Prezent in cadrul emiunii ”Substanțial” expertul antidrog, Cătălin Țone, a vorbit deschis despre una dintre cele mai mari probleme ale societății moderne, atat la nivel European cât și la nivel local, la nivelul țării noastre.

Plecând de la tragedia din ”2 Mai” atunci când un tânăr drogat a intrat in plin, cu mașina, intr-un grup de tineri, ucigandu-i pe doi dintre ei, invitatul lui Adrian Călin, arată că societatea românească a deschis ochii și a inceput să conștientizeze. ”În România avem o grava problemă, și anume consumul excesiv de droguri”.

Cătălin Țone a sublinat ca ”momentul ”2 Mai” a fost doar picătura care a umplut paharul. Problematica drogurilor fiind  cunoscută de mai multă vreme.

În societatea modernă, drogurile reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea și bunăstarea indivizilor, afectând indivizi, familii și comunități întregi. Cu toate acestea, în ciuda cunoașterii extinse a pericolelor pe care le reprezintă, mulți oameni cad în capcana dependenței de substanțe toxice.

”Așadar”, a sublinat Cătalin Țone, ”este esențial să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să găsim modalități eficiente de a preveni și de a trata dependența de droguri

Drogurile afectează în primul rând sănătatea fizică și mentală a indivizilor. De la substanțe precum heroina și cocaina, care pot duce la supradoze letale, până la droguri mai „blânde” precum marijuana, care pot provoca probleme de sănătate mintală și potențial de dependență, gama de riscuri este vastă. În plus, drogurile pot deteriora relațiile interpersonale. Pot afecta performanța școlară și profesională și pot duce la probleme legale grave.

Educația este crucială

Combaterea acestui flagel necesită o abordare comprehensivă. Educația este crucială în prevenirea consumului de droguri. Este important ca tinerii să fie informați cu privire la riscurile asociate cu drogurile. Dar și să fie încurajați să facă alegeri sănătoase. De asemenea, este esențial să existe resurse disponibile pentru cei care se confruntă deja cu dependența. Inclusiv programe de consiliere, terapie și sprijin comunitar.

În plus, trebuie să recunoaștem și să abordăm factorii subiacenți care pot contribui la consumul de droguri. Stresul, traumele trecute, presiunea socială și accesul ușor la substanțe. Prin abordarea acestor probleme într-un mod holistic, putem reduce atracția drogurilor și putem oferi alternative sănătoase și constructive.

O altă componentă esențială a luptei împotriva drogurilor este asigurarea accesului la tratament pentru cei care au nevoie de ajutor. Programelor de dezintoxicare și de recuperare, împreună cu terapia individuală și suportul grupurilor de sprijin. Acestea le oferă oamenilor instrumentele necesare pentru a depăși dependența și pentru a-și reconstrui viețile.

Sigur, Poliția are rolul ei in depistarea și in aplicarea legii in ceea ce îi privește pe traficanți, fie ei dealeri, sau grupuri de criminalitate organizată. Însă, totodată, și societatea are rolul ei. Acela de a oferi educație prin toate mediile posibile.

Expertul antidorg, Cătălin Țone, a punctat fatul că, prin educație, prevenire și tratament, putem să ne protejăm pe noi înșine și pe cei dragi de consecințele distructive ale consumului de droguri. Este nevoie de un efort colectiv pentru a combate acest fenomen. Și pentru a crea un viitor mai sigur și mai sănătos pentru toți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Ce vrea Dumnezeu de la mine?

Dumnezeu este un izvor de iubire necondiționată, iertare și speranță. Prin relația cu El,  oamenii găsesc confort în momentele de greutate, găsesc direcție morală...

Postul, între credință și dietă

Postul Paștelui este unul dintre cele mai mari posturi, dar și cel mai aspru din punct de vedere alimentar pentru ca stim ca postul...

A. Zăgrean, fost președinte CCR, trage un semnal de alarmă cu privire la alegeri

Augustin Zăgrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, trage un semnal de alarmă cu privire la alegerile de anul acesta. Data alegerilor a...

Transformă încăpățânarea în perseverență

Transformarea încăpățânării în perseverență poate fi o provocare, dar este posibilă prin adoptarea unor strategii și practici eficiente. Incapatanarea poate duce la obstacole în...