Dragostea desăvârșită presupune libertate desăvârșită! Este un concept care în mod uimitor deși la nivel teoretic, cu toții suntem de acord cu acesta, la nivel practic rar îl folosim. Obsesia de control este născută din traume și din dorința de a nu fi răniți. Însă atunci când vine vorba de persoane, nu realizăm că la rândul nostru producem un rău mare.

Ce reprezintă dragostea autentică?

Iubire fără libertate nu se poate. Iubirea nu poate fi o colivie de aur în care-l ţinem captiv pe cel pe care-l iubim. Dar cea mai mare libertate este tocmai aceea de a iubi. Iar culmea iubirii şi a libertăţii este prietenia. Nu este chemare mai importantă în această lume decât aceea la prietenie. Restul, tot felul de fapte bune necesare, se va adăuga firesc. Avem chemarea lui Hristos:

„Poruncă nouă vă dau: Să vă iubiţi unul pe altul! Aşa cum v-am iubit Eu pe voi, aşa să vă iubiţi unul pe altul” (Ioan 13, 34); la care se adaugă mărturia Lui: acum nu vă mai zic slugi, că sluga nu ştie ce face stăpânul său; ci v-am numit prieteni, pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl Meu vi le-am făcut cunoscute” (Ioan 15, 15). Între prieteni se împart toate în împărtăşire nu cu împuţinare, ci, dimpotrivă, cu sporire.

Dragostea desăvârșită presupune libertate desăvârșită!

În emisiunea ”Din cărțile lumii” cu Evelina Bevis, Cornel Dărvășan, teolog, dezvoltă această idee:

”Dragostea desăvârșită presupune libertate desăvârșită. Dumnezeu nu a vrut să creeze niște ființe roboți care să cânte la trei după-amiază slavă slavă. La fel cum o mamă nu dă naștere unui robot ci unui copil, deși știe că poate într-o zi acel copil ar putea să se întoarcă împotriva ei, la fel și Dumnezeu a creat ființe libere. 

Dacă nu ar fi apărut păcatul în univers, ar fi fost totul foarte bine, ideal. Dar odată cu libertatea desăvârșită a fost posibilă apariția păcatului.”

Aici poți vedea întreaga emisiune:

1 COMENTARIU

Comments are closed.