miercuri, iulie 17, 2024
Acasă Emisiuni Mens Sana Dezvoltarea cerebrală - de la nimic la absolut

Dezvoltarea cerebrală – de la nimic la absolut

Medicul neurolog Ovidiu Tudor a fost invitatul colegei noastre Consuela Bălașa în platoul emisiunii MENS SANA

A fost o ediție pentru părinți, bunici, educatori sau viitori părinți, o ediție în care am aflat cum putem cunoaște și înțelege mai ușor copiii.

Domnul doctor ne-a răspuns la o mulțime de întrebări legate de dezvoltarea cerebrală.

”Armonia dezvoltării cerebrale îmbracă hainele unei povesti pline de suspans și mister. Totul se petrece într-un ritm efervescent, în etape caracterizabile prin frumusețe și echilibru care nu lasă loc interpretărilor.

Povestea începe în săptămâna a 3-a de viață intrauterină cu apariția unei formațiuni numita TUB NEURAL, practic un grup de celule din care, în cele din urmă, vor apărea întregul creier și măduva spinării.

Celulele se divid iar și iar, pentru a forma în cele din urma regiunile cerebrale bazale. Ca și cum nu ar fi suficienta mișcare, în jurul săptămânii a 8-a apare o masivă migrare neuronală spre diferite zone cerebrale.

La începutul trimestrului doi de viata intrauterina povestea capătă tot mai mult sens prin apariția unor structuri cerebrale complexe, care vor reprezenta sedii ale neuronilor migratori.

Odată ajunși la destinație neuronii încep sa formeze legături pentru a facilita comunicarea dintre ei. Acestea poarta numele de SINAPSE.

Neuronii ,,vorbesc” între ei folosindu-se de electricitate și elemente chimice, numite neurotransmițători.

Se creează astfel comunicări între toți neuronii, însă nu toate sunt utile și atunci începe un proces de reorganizare prin care sunt eliminate legăturile care nu aduc beneficii, proces care continuă și dincolo de naștere, pe măsură ce nou-născutul se adaptează la noua lume prin procesul de cunoaștere și învățare.

De la începutul trimestrului al 3-lea și până la sfârșitul lui, creierul își dublează dimensiunile.

La naștere creierul unui nou-născut are aproape același număr de neuroni cu cei ai unui adult, însă doar 25% din volumul creierului adult.

Își dublează volumul în primul an de viata, ajunge la 80% din volum pana la vârsta de de 3 ani, iar pana la 5-6 ani atinge peste 90 % din volumul creierului adult”, ne-a povestit doctorul Ovidiu Tudor

Cum se dezvolta după naștere reprezinta o poveste diferita, iar dacă vrei sa afli cum poți scrie istoria unei frumoase creșteri cerebrale alături de copilul tău, vino cu noi, la A7TV, într-o poveste scrisa din fapte reale.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Importanța educației emoționale în școli

Educația emoțională, adesea denumită și inteligență emoțională, se referă la capacitatea de a recunoaște, înțelege și gestiona propriile emoții și de a recunoaște și...

Nu e niciodată prea târziu să înveți ceva nou

Învățarea este un proces continuu care nu ar trebui să se oprească niciodată, indiferent de vârstă. Fie că e vorba de dezvoltarea unor noi...

Medicii neonatologi și importanța lor crucială în viața noastră

Medicii neonatologi joacă un rol esențial în îngrijirea celor mai vulnerabili pacienți: nou-născuții, în special cei prematuri sau cu probleme medicale complexe. Expertiza lor...

Cele mai importante versete din Biblie pe care să le memorezi

Selectarea celor mai importante versete din Biblie este subiectivă și poate varia în funcție de interpretare și context. Însă, iată câteva dintre versetele considerate...