Dovezi arheologice care demonstrează scrierile biblice. De la vechiul ADN israelit până la un șanț din jurul Ierusalimului. Acestea sunt descoperirile care i-au făcut pe oamenii de știință din lumea biblică să spună „wow” anul acesta.
Poveștile majore de arheologie biblică din 2023 conțin o mulțime osândă, distrugere și dezamăgire. Ele conțin, de asemenea, mistere care ar putea fi rezolvate prin săpături viitoare. Poate, într-un caz, soluționarea unei controverse în desfășurare care i-a încântat pe savanții Noului Testament în ultimul deceniu.
Descoperirile cu adevărat importante din 2023, desigur, s-ar putea să nu fie cunoscute de ani de zile. Deoarece arheologilor le ia timp să studieze cu atenție rezultatele cercetărilor lor și apoi să-și publice descoperirile în reviste științifice. Dar acestea sunt câteva dintre poveștile care au generat titluri pentru arheologia biblică în 2023.
-
Morminte pierdute în Gaza
Aproape de sfârșitul lunii septembrie, arheologii din Gaza au anunțat descoperirea unor morminte într-un cimitir din epoca romană. Echipajele care lucrează sub conducerea arheologului francez René Elter au descoperit informații importante despre viața locuitorilor de-a lungul acestei rute comerciale de coastă în urmă cu 2.000 de ani.
-
ADN-ul israelit antic
Aproape pierdut în știrile războiului a fost anunțul de la începutul lunii octombrie privind recuperarea ADN-ului vechi israelit din perioada Primului Templu. Materialul genetic a fost extras de la doi indivizi ale căror rămășițe au fost găsite într-un mormânt de familie la vest de Ierusalim. Rămășițe care datau în jurul anilor 750–650 î.Hr.
Realizarea a fost descrisă drept „un Sfânt Graal în studiul civilizației pierdute” care „promite să deschidă calea pentru cercetări ulterioare asupra întrebărilor de lungă durată despre originile vechilor israeliți”.
-
Primele dovezi ale războiului antic israelit
Biblia descrie războaie din vremea lui Avraam în Geneza 14. Acum arheologii au descoperit dovezi ale unui conflict armat de câteva mii de ani mai devreme, în perioada Calcoliticului timpuriu, aproximativ 5800–4500 î.Hr.
Sute de pietre de praștie – netezite într-o formă uniformă, aerodinamică – au fost descoperite în două locuri diferite din Israel. Aceasta indică pregătirea organizată pentru luptă. Dimensiunea celor două situri preistorice din Galileea Inferioară și câmpia din nordul Sharonului arată că mulți oameni erau necesari pentru pregătirea războiului.
-
David și Solomon – noi dovezi ale construcțiilor mărețe din perioada lor
Un articol de la jumătatea anului al arheologului Yosef Garfinkel de la Universitatea Ebraică a analizat săpăturile din cinci situri din jurul Ierusalimului și a concluzionat că fortificațiile lor similare și alte caracteristicile urbane se potriveau cu descrierea biblică a unui regat centralizat în acel interval de timp.
„Aceste orașe nu sunt situate în mijlocul pustiului”, a scris el. „Este un model de urbanism cu același concept urban.”
Arheologii, care au excavat Tel Gezer timp de un deceniu, au publicat rezultatele testelor cu radiocarbon în noiembrie, care au localizat construcția faimoasei porți cu șase camere din Ghezer în prima jumătate a secolului al X-lea î.Hr. Acest lucru pare să sprijine 1 Împărați 9:15, care descrie muncitorii trimiși de Solomon pentru a lucra la Ierusalim, Hațor, Meghiddo și Ghezer.
-
Identificarea Betsaidei pe malul Galileii
Arheologii au săpat cu atenție în rămășițele unei bazilici bizantine de lângă Marea Galileii, convinși că descoperă adevăratul sit al Betsaida. Anul trecut, au găsit o inscripție în mozaic care face referire la „șeful și comandantul apostolilor cerești”. Ceea ce sugerează că această biserică antică ar fi fost construită pentru a-l comemora pe Petru. Potrivit tradiției, Biserica Apostolilor a fost construită peste casa apostolilor Petru și Andrei. Acea descoperire a fost in 2022.
În acest an, săpătura primește factura de top pentru descoperirea, adânc sub absidă, a rămășițelor unui zid din secolul I. Descoperirea adaugă mai multă greutate argumentului că acesta este istorica Betsaida. Săpăturile continue ne-ar putea spune mai multe despre viețile primilor apostoli. Ioan o numește pe Betsaida orașul lui Andrei și al lui Petru.
-
Şanţul misterios al Ierusalimului
Arheologii au fost nedumeriți de canalele săpate în roca din cea mai veche parte a Ierusalimului. Ar fi putut fi proiectate pentru un fel de producție industrială de lichide? Experții au înaintat diverse presupuneri și chiar au chemat o echipă CSI de la Departamentul de Poliție din Ierusalim pentru a încerca să rezolve misterul.
Apoi și-au dat seama că era parte dintr-un șanț care datează din secolul al IX-lea. Potrivit unui raport, publicat în această toamnă, șanțul de șanț a separat Muntele Templului de zona mai veche, inferioară a orașului David, când Ierusalimul era capitala lui Iuda și, posibil, cu sute de ani mai devreme.
Șanțul de șanț, de aproape 100 de picioare lățime și cel puțin 20 de picioare adâncime, a fost văzut în săpăturile anterioare ale lui Kathleen Kenyon mai la est. Dar experții au considerat că este o caracteristică naturală a peisajului. Caracteristică care nu face parte din arhitectura orașului. Dar Shalev și echipa sa au ajuns la concluzia că șanțul a creat o barieră între templu, palat și zona în care locuiau restul oamenilor. Într-o epocă anterioară, înainte ca templul și palatul să fie construite, este posibil să fi protejat orașul de un atac din nord.