duminică, decembrie 3, 2023
Acasă Articole Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea...

Dormitul pe pernă sau fără pernă? Cum este mai bine pentru sănătatea ta?

Un somn calitativ ne influențează fiecare aspect al vieții. Prin urmare, este foarte important să înțelegem ce efecte benefice are somnul asupra stării de sănătate generale, dar și de ce este periculos să dormim fără pernă.

 

De asemenea, sportivii care vor performanta stiu ca somnul trebuie sa fie de inalta calitate, in caz contrar se intrerupe incarcarea de energie a creierului, a sistemelor si ale organelor. Un somn calitativ, in cazul sportivilor de performanta, duce la secretia de somatotropina, un hormon de crestere care restabileste testurile deteriorate in timpul antrenamentelor.

In cazul persoanelor active, fara sa faca performante sportive, somnul corespunzator poate duce la intarzierea secretiei de cortizol, hormonul stresului. De cealalta parte, persoanele care sufera de insomnii se pot confrunta si cu obezitate. Asta pentru ca organismul etse inundat de cortizol, iara astfel apare insuficienta metabolica, iar depozitele de grasime cresc.

 

Somnul de calitate si impactul asupra organismului

În timpul somnului, sistemul imunitar se reface si lucreaza la maximum. Asta inseamna ca abilitatea organismului de a lupta cu virușii și infecțiile crește concomitent cu numărul de ore dormite.

Totodata, un somn neodihnitor sau insomniile pot cauza depresia. Insomnia este raspunzatoare de provocarea unei senzatii constante de foame, de crestere a presiunii, iar astfel apare o eroare in sistemul nervos central, precum si o serie de afectiuni cognitive si emotionale.

De ce nu este recomandat să dormi fără pernă?

Daca te-ai obisnuit sa dormi fara perna, ar fi bine sa iti schimbi obiceiul. Ca trecerea sa fie mai lina, indicat ar fi sa optezi pentru perne ortopedice, cu ajutorul carora zona cervicala si coloana vor sta intr-o pozitie corecta.

Cand nu dormi cu perna, cel mai comun obicei este sa treci mana sub cap. Nu doar ca dimineata vei simti amorteala, dar acest obicei afecteaza circulatia sangelui la nivelul membrelor, iar pe viitor pot aparea si alte afectiuni medicale.

 

Iata cu ce te poti confrunta dacă dormi fără pernă:

Dureri de cap

Fie ca optezi sa pui mana sub cap, fie ca dormi pe o perna incomoda, cresc sansele ca a doua zi sa te trezesti epuizat. In plus, perna in sine nu iti provoaca dureri de spate, ci le agraveaza pe cele existente. Atunci cand dormi fara perna coloana vertebrala sta intr-o pozitie nefireasca, ceea ce nu ii permite sa se arcuiasca. In plus, fara perna, indoirea gatului te va face sa te simti si mai inconfortabil.

 

Amețeală

Daca dormi fara perna s-ar putea sa simti dimineata ca iti vajaie capul. Asta se intampla din cauza faptului ca gatul si capul se curbeaza, iar asta face ca muschii sa se tensioneze. Dincolo de ameteala, mai apar si durerile de cap.

Tulburari de somn

Fara perna te vei trezi de mai multe ori in timpul noptii, pentru a-ti cauta pozitia. Cu cat somnul este mai tulburat, cu atat organismul nu are suficient timp la dispozitie sa se regenereze. Acest obicei poate conduce la privare de somn, iar pe viitor poate determina organismul sa elibereze mai multi hormoni de stres (cortizol) pe timpul zilei.

Fluxul de sânge este îngreunat

Fara sa dormi pe o perna, fluxul de sange ajunge inegal la creier, iar astfel apare compresia vasculara.

Din cauza fluxurilor si a refluxurilor de sange neregulate poti suferi de AVC sau glaucom in viitor.

Totodata, muschii cervicali si spinali nu se pot relaxa complet, iar vasele de sange sunt din nou afectate, fapt ce poate conduce la osteocondroza si coloana vertebrala curbata.

Dormitul fără pernă agravează sforăitul

Dormitul fara perna poate agrava sau provoca aparitia sforaitului, chiar daca nu exista antecedente. Cand capul este plecat spre spate, fara sprijin, limba blocheaza fluxul de aer din caile respiratorii, iar vasele de sange sunt afectate.

 

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...