ROMÂNIA s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate ţări din Europa, în 2020, iar capitala Bucureşti a ocupat poziţia 51 la nivel mondial din acest punct de vedere, arată cele mai noi date centralizate în platforma globală privind calitatea aerului IQAir, informează Greenpeace România.
Principala sursă a poluării este reprezentată de deșeuri, gunoaiele aruncate ori distruse necontrolat.
În emisiunea CONECTAT by Ani Crețu, co-fondatorul Let’s Do It România, Ionuț Iordăchescu a prezentat o aplicație, existentă de câteva luni în țara noastră, dar pe care prea puțini români o folosesc, o aplicație care promite să dezgroape România de sub munții de deșeuri.
”Avem o aplicație de mobil, se numește Trash out, este gratuită, orice persoană o poate descărca și, atunci când cineva vede o zonă cu deșeuri, le poate marca pe hartă.
Există o platformă care preia aceste date sesizate de cetățeni și generează automat notificări pe care le trimitem la autoritățile locale, să menționăm că se află deșeuri abandonate.
Dacă autoritatea nu răspunde pozitiv, să curețe zona respectivă în 30 de zile, noi escaladăm această sesizare la garda de mediu.
De când a pornit platforma, din iunie 2020, există în echipa de validare a notificărilor, 30 de voluntari, 5700 de notificări trimise la autoritățile locale și la garda de mediu, 1020 rezolvate și 4100 de tone de deșeuri colectate prin acest sistem.”
Dr. Emilia Tabacu, medic pneumolog la Institutul Marius Nasta, a dezvăluit statistici îngrijorătoare privind efectele poluării asupra sănătății:
”Poluarea este un factor de risc pentru majoritatea bolilor, nu doar pentru cele respiratorii, ci și cardiovasculare, neurologice, dermatologice, asupra imunității.
OMS a spus că 9 din 10 oameni respiră un aer poluat, iar acest aer poate fi responsabil de 7 milioane de decese pe an la nivel mondial.
În România, 24.000 de oameni mor, prematur, din cauza poluării. Este un număr foarte mare care trebuie să ne dea de gândit tuturor.”
Pentru mai multe informații despre cum funcționează sistemul de reciclare european și de ce România importă deșeuri, click pe link-ul de mai jos: