Divorțul este și a fost dintotdeauna unul dintre cele mai delicate și controversate subiecte ale lumii moderne. Acesta traversează tărâmul moral, juridic și inclusiv cel religios. Însă, de multe ori, acesta este inevitabil, iar victima principală al acestuia este copilul. De multe ori, în aceste situații, micuții sunt folosiți de către părinți ca arme pentru a face rău celuilalt, iar una dintre acestea este răpirea. Însă cât de reală este aceasta?
În emisiunea ”Alături de tine” cu Alina Ilioi, invitata Nora Drulea, avocat, aduce lumină acestei probleme și situații care apare de cele mai multe ori atunci când cuplul a divorțat în mod mai puțin pașnic.
”Această răpire este un termen foarte generalist care nu poate să existe dacă nu avem o sentință. Nu poți, în cadrul unei familii, să faci o răpire. Nu ți-o ia nimeni în serios. Deci pentru a putea să discutăm despre o răpire este nevoie să avem o hotărâre judecătorească. Fie că este făcută la notar, fie că este făcută în instanță. Fie că este făcută după un divorț, fie că este făcută pur și simplu între doi părinți care au un copil și se stabilesc anumite coordonate ale vieții copilului.
Această răpire se traduce prin: îmi dai o procură să plec din țară, și eu plec mai departe. Dacă o mamă se duce cu copilul ei în vacanță în Turcia pe procura tatălui, ea este cea care nu respectă iar tatăl poate spune atunci că i s-a răpit copilul pentru că el a oferit un segment de timp și o țară anume.
Ea dacă pleacă din Turcia în Grecia nu mai poate să facă nimeni nimic, pentru că minorul este al României, nu este al Turciei. Turcia nu o întreabă pe mamă de minor pentru că nu este copilul lor. Și atunci tatăl care dorește să știe unde este copilul nu mai știe unde să îl caute. Știe doar că s-a dus spre Turcia.
În momentul în care această procură a fost dată cu voia lui, este pusă sub lupă de către instanță. Pentru că se ia în considerare de către judecător bunăvoința omului. Dacă într-adevăr mama nu s-a mai întors și tatăl o bănuia și s-a folosit de această procură, atunci poți să faci plângere.”
”Deci ca să putem considera răpire, trebuie să ai un document și documentul acela trebuie să fie încălcat de unul dintre părinți. Aceasta este răpirea propriu-zisă.”, a concluzionat Nora Drulea.
Pentru a putea vedea emisiunea integral, te invit să dai click aici:
[…] post Divorțul: Poate unul din părinți să își răpească copilul? appeared first on A7TV – Trăiește […]