miercuri, iulie 24, 2024
Acasă Editoriale Actualitate Din ce motiv și-a închis Letonia spațiul aerian și aeroportul Riga?

Din ce motiv și-a închis Letonia spațiul aerian și aeroportul Riga?

Spaţiul aerian al Letoniei şi aeroportul internaţional Riga au fost închise pentru toate zborurile comerciale după ce o dronă cu o anvergură de 5,5 metri a pierdut contactul cu operatorii săi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Am pierdut contactul cu acest aparat experimental în cursul unui zbor de încercare programat. Asta ar fi trebuit să ducă la trecerea dronei în modul de oprire de urgenţă a motorului, dar nu s-a întâmplat, dintr-un motiv necunoscut”, a declarat Jevgenijs Silnikovs, reprezentant al producătorului, firma letonă UAV Factory.

Potrivit acestuia, rezervele de carburant şi bateriile dronei îi permit să zboare timp de 60 de ore la o altitudine de mai multe mii de metri.

Foto Pixabay

„Spaţiul aerian în jurul capitalei Riga a fost închis pentru toate zborurile, inclusiv pentru cele câteva zboruri de pasageri şi de marfă care au fost menţinute în timpul pandemiei de COVID-19”, a scris pe Twitter ministrul leton al transporturilor, Talis Linkaits, duminică după-amiază.

Cel puţin un avion cargo venind de la Urumqi, din China, a fost direcţionat spre Tallinn (Estonia).

Duminică, militarii au utilizat două elicoptere vechi de tip Mi-17 şi un biplan Antonov An-2, aceste aparte de construcţie sovietică fiind singurele capabile să zboare destul de încet în încercarea de a repera drona, a cărei viteză nu depăşeşte 70 kilometri pe oră.

„Zborurile de căutare vor fi reluate luni dimineaţă în zori”, a anunțat un purtător de cuvânt al Agenţiei aviaţiei civile, Aivis Vincevs.

UAV Factory a fost înfiinţată ca un strat-up tehnologic în 2009. Anul trecut a realizat un beneficiu de 3,5 milioane de euro.

Forţele aeriene ale Letoniei sunt unul din principalii utilizatori ai aparatelor sale, dar are un birou de vânzări şi în Statele Unite.

SourceAgerpres

ULTIMELE ARTICOLE

Pacea – un obiectiv tot mai greu de atins

Într-o lume marcată de conflicte, inegalități și tensiuni crescânde, pacea pare un obiectiv tot mai greu de atins. Cu toate acestea, figura emblematică a...

Copilăria nu este o competiție

Copilăria nu este o competiție. Parenting-ul poate fi perceput ca un sport competitiv. Când părinții copiilor mici se întâlnesc, există adesea cineva care profită...

17 iulie – Ziua Internațională a Justiției

Ziua Internațională a Justiției, celebrată pe 17 iulie, este o ocazie importantă pentru a recunoaște și promova principiile de justiție, echitate și drepturile omului...

”Mama m-a băgat în comă”

”Mama m-a băgat în comă”. De la doar 5 ani a fost bătută cu brutalitate de mama ei și transportată la spital cu elicopterul...