Raport Digitalizarea: șansa pentru Europa arată cum creșterea gradului de digitalizare a serviciilor și lanțurilor valorice în Europa, în următorii șase ani, ar putea determina un avans al PIB-ului pe cap de locuitor al României cu 16,48%, iar cel al productivității cu 16,70%.
Raportul a fost realizat pentru Vodafone de Deloitte, analizează cinci indicatori cheie: conectivitatea, capitalul uman, utilizarea serviciilor de internet, integrarea tehnologiei digitale și serviciile publice digitale. Aceștia sunt măsurați de Indicele Economiei și Societății Digitale al Comisiei Europene (DESI) și arată faptul că inclusiv mici progrese pot avea un impact semnificativ.
Conform raportului întocmit pe baza datelor a 27 de țări ale Uniunii Europene și din Marea Britanie în perioada 2014-2019, s-a înregistrat o creștere de 10% a scorului general DESI, care este asociată cu PIB-ul de 0,65% pe capul de locuitor.
Se presupune că alți factori cheie rămân constanți, cum ar fi forța de muncă, investițiile în economie, capitalul și consumul guvernamental.
În cazul României, creșterea scorului înregistrat în 2019 cu doar 5 puncte, ar genera un avans al PIB-ului pe cap de locuitor de 0,89% și al productivității pe termen lung de 4,30%. Însă, dacă alocarea bugetară pentru digitalizare din pachetul pentru redresare al UE, ar fi concentrată în ariile care ar permite României să atingă un scor DESI de 90 până în 2027 (sfârșitul ciclului bugetar al UE), iar PIB-ul al putea să crească cu 16,48%.
„Acest raport se adaugă altor numeroase cercetări care demonstrează impactul economic și social pozitiv al creșterii digitalizării.
Pentru o țară precum România, cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale PIB pe cap de locuitor din Europa, raportul ne arată că digitalizarea accelerată în domenii cheie, inclusiv prin utilizarea eficientă a fondurilor UE alocate în planul național de redresare, nu numai că ajută la gestionarea provocărilor economice și ale întregii societăți cu care ne confruntăm în prezent, dar și pentru a genera un progres economic semnificativ, cu o creștere de 16,48% a PIB-ului în următorii 6 ani.
Această creștere plasează România pe locul doi ca țară beneficiară dintre cele evidențiate la nivelul UE, ceea ce reprezintă o oportunitate fantastică pe care nu o putem rata. Fondurile de redresare ale UE vor fi cruciale în materializarea acestui rezultat.
Indicele DESI este un instrument simplu și eficient prin care România și toate celelalte țări ale UE pot măsura evoluția în procesul de transformare digitală.
Un scor DESI de 90 din 100 pentru România este cu siguranță o provocare imensă, dar cred cu tărie că printr-o strânsă colaborare între sectorul public și cel privat putem atinge acest obiectiv și putem transforma în realitate potențialele beneficii ale digitalizării”, a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.