Diga dentară în cazul tratamentelor stomatologice: De ce trebuie folosită?

0
495

Diga dentară în cazul tratamentelor stomatologice: De ce trebuie folosită? De câte ori nu ți s-a întâmplat să mergi la o clinică stomatologică pentru tratament, iar medicul specialist să se folosească de un material plastic, ca de mănușă chirurgicală, pentru a izola zona de tratament?

Ei bine, acest material folosit poartă denumirea de digă dentară. Diga dentară este un dispozitiv de protecție utilizat în stomatologia modernă, pentru a izola dinții de restul cavității orale. În general, este o ”placă” din cauciuc sau latex care se plasează în jurul dintelui sau a grupului de dinți care trebuie tratați, fixată cu ajutorul unor cleme sau agrafe.

Odată plasată, diga protejează dinții de contactul cu saliva, sângele și alte lichide din cavitatea bucală. Aceasta îi permite stomatologului să lucreze într-un mediu mai curat și mai uscat. Acest lucru face ca tratamentele stomatologice să fie precise și eficiente. Pentru că medicul poate vedea mai bine zona de tratament și lucra fără restricții.

Beneficiile digii asupra tratamentelor stomatologice

Pe lângă beneficiile pentru medic, diga dentară are și beneficii pentru pacienți. Prin utilizarea acesteia la clinica stomatologică Smile Ambassador, durata tratamentului este redusă și se pot evita probleme sau complicații care ar putea apărea în absența digii de protecție. De asemenea, protejează pacientul și de inhalarea sau înghițirea de obiecte mici care ar putea fi utilizate în timpul tratamentului.

Există o serie de tratamente stomatologice în care diga dentară este indispensabilă pentru a asigura succesul tratamentului.

Iată câteva exemple:

  • Restaurările dentare: ajută la izolarea dintelui afectat de salivă și de alte lichide din cavitatea orală, permițându-i stomatologului să lucreze într-un mediu uscat și curat;
  • Tratamente de canal: în timpul tratamentului de canal medicul trebuie să elimine complet nervul infectat din interiorul dintelui. Diga dentară ajută la izolarea acestuia și la protejarea dinților vecini de substanțele chimice utilizate în timpul tratamentului. Dar și de fragmente care trebuie îndepărtate în timpul procedurii;
  • Montarea coroanelor sau a implanturilor dentare: în timpul montării coroanelor sau a implanturilor dentare, diga îl ajută pe medic să precis, ceea ce crește rata de succes a tratamentului;
  • Tratamentele ortodontice: în montarea aparatelor dentare diga este utilizată pentru a izola zonele de lucru și pentru a proteja dinții de instrumentele utilizate în timpul tratamentului. Aceasta poate fi deosebit de importantă în cazul pacienților cu o igienă orală mai puțin eficientă sau cu probleme de sănătate orală.

În general, diga dentară poate fi utilizată într-o varietate de tratamente stomatologice. Însă este mai ales importantă în cazurile în care este necesară o izolare precisă a zonei de tratament pentru a asigura succesul procedurii. Totodată și pentru a reduce riscul de complicații.

Aceasta protejează atât medicul, cât și pacientul, permițând o mai bună vizibilitate și accesibilitate la zona de tratament. Deși poate fi necesară o mică perioadă de adaptare la utilizarea digii pentru unii pacienți, beneficiile utilizării sale sunt clare. Ea și ajută la creșterea eficienței tratamentului stomatologic și a confortului pacientului.

Sursa foto:  https://www.google.com/search?q=dental+dam+istock&rlz=1C5CHFA_enRO986RO986&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiXlpHjgpX9AhVCmosKHTZoBBYQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1413&bih=625&dpr=2#imgrc=5xywyIwitSJv1M