Dieta mediteraneană peste cea vegană atunci când vine vorba de sănătatea inimii. Conform unui studiu prima ar putea preveni mult mai bine bolile cardiovasculare. Bolile cardiovasculare sunt responsabile de mai bine de 30% dintre decese la nivel mondial potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), iar în fiecare an, din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu astfel de afecțiuni.
Cu ajutorul experților doc.ro înțelegem mai bine acest studiu.
Dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană este considerată cea mai sănătoasă dintre diete. Cu dovezi de longevitate crescută și protecție împotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, bolilor Alzheimer și Parkinson, precum și a altor boli cronice și inflamatorii.
Aceasta este o dietă echilibrată, care încurajează consumul ridicat de alimente vegetale (fructe, legume, pâine și alte cereale (în mod tradițional foarte puțin rafinate), cartofi, fasole, nuci și semințe); alimente minim procesate, proaspete, de sezon și cultivate local; fructe proaspete ca desert tipic, cu dulciuri care conțin zaharuri sau miere de câteva ori pe săptămână; un aport ridicat de ulei de măsline (în special ulei de măsline virgin și extravirgin) folosit ca sursă principală de grăsime; un aport moderat de produse lactate (mai ales brânză și iaurt); zero până la patru ouă pe săptămână; pește și carne de pasăre consumate în cantități mici până la moderate; carne roșie consumată în cantități mici.
Dieta vegană
Este un regim alimentar bazat pe alimente de origine vegetală, fară carne. Aceasta presupune să nu consumi ouă, lactate și miere. În ceea ce privește protecția împotriva bolilor cardiovasculare, dovezile științifice sunt limitate. Oamenii de știință spun, însă, că persoanele vegane, care au ținut pe termen lung această dietă, au un nivel mai scăzut al colesterolului total în comparație cu persoanele care nu sunt vegane.
Care este concluzia?
Potrivit acestui studiu, dieta mediteraneană a dus la îmbunătățiri în ceea ce privește funcția microvasculară. Dieta vegană a dus la scăderea colesterolului total și la scăderea în greutate. Deși ambele diete ar putea oferi unele beneficii în ceea ce privește reducerea riscului de boală cardiovasculară, dovezile în favoarea dietei mediteraneene par să fie mai puternice.