8.5 C
București
miercuri, 28 iulie 2021
Acasă Emisiuni Mens Sana Diabetul gestațional (de sarcină), cauze, simptome și tratament

Diabetul gestațional (de sarcină), cauze, simptome și tratament

Diabetul gestațional constituie o afecțiune specifică sarcinii care dispare de la sine, după naștere, în cele mai multe cazuri. Medicul Oana Steriade a explicat pentru Consuela Bălașa, în emisiunea ”Mens Sana”, din ce cauze apare, ce simptome sunt caracteristice si ce tratament presupune diabetul gestațional.

”Factorii de risc pentru apariția diabetului gestațional țin mai ales de stilul de viață. Sedentaritatea, fumatul, excesul ponderal, precum și un istoric de diabet gestațional, asociat unei alte sarcini, pot crește riscul de apariție a unui astfel de diabet, după săptămâna 24 de sarcină.

Acești factori de risc sunt modificabili, de aceea femeile care se încadrează în categoriile cu risc, trebuie să își planifice sarcinile: să corecteze acești factori de risc și, numai după aceea, să rămână gravide.

Parcursul uterin al fătului este influențat de diabetul de sarcină al mamei pentru că starea de hiperglicemie care se instalează după săptămâna 24 expune și fătul la aceeași hiperglicemie.

Glucoza sangvină se transmite direct fătului, ceea ce va determina o hipersecreție de insulină; acest lucru se va vedea mai târziu ca un risc crescut de obezitate a fătului în perioada de copil mic.

Pentru făt nu există risc de a dezvolta malformații, dar există risc metabolic.

Diabetul gestațional, care apare după săptămâna 24 de sarcină, nu este un diabet zaharat simptomatic. Motiv pentru care se apelează la testul de toleranță orală la glucoza.

Viitoarea mama trebuie sa mențină un stil de viață sănătos și o dieta echilibrată. Se recomanda mese frecvente, dar reduse cantitativ (3 mese principale și 2-3 gustari).

De asemenea se recomandă eliminarea zaharurilor simple si a alimentelor care au un index glicemic mare.

Trebuie evitate mezelurile si preparatele de tip fast-food, Dar sunt recomandate vitaminele si mineralele provenite din fructe si legume proaspete.

Totodată, hidratarea și exercițiul fizic sunt esențiale”

Pentru mai multe sfaturi, click pe link-ul de mai jos

Sourcea7tv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

Au nevoie antreprenorii de coaching?

Începutul unui business este un pas important pentru orice antreprenor și o provocare continuă pe parcursul dezvoltării lui și a afacerii lui. Există, însă,...

28 IULIE ÎN ISTORIE

Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, inițiată de Alianța Mondială pentru Hepatită, în 2008, este marcată, în fiecare an, la 28 iulie.   Scopul acestei zile...

Bomba care aruncă în aer pandemia!

Începând cu anul viitor, CDC renunță la metoda de diagnosticare RT-PCR a noului coronavirus și recomandă laboratoarelor și centrelor de testare să se utilizeze...

Ce presupune tratamentul cu aparat dentar?

Ce nu ai voie să mănânci când porți aparat dentar? Tratamentul cu aparat dentar te ajută să obții un zâmbet perfect cu dinți frumos aliniați...

COMENTARII RECENTE

Daniel Pop on 1 IULIE ÎN ISTORIE
Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?