Dezvoltarea inteligenței emoționale. Anii de școală reprezintă timpul propice pentru copii în vederea dezvoltării inteligenței emoționale, cu urmări în carieră sau viața personală.
Idei practice pentru profesori
– Activități zilnice pentru dezvoltarea abilităților sociale și emoționale (rezolvarea în echipă a unor probleme).
– Organizarea unui „Cerc” zilnic, al clasei. Un timp în care elevii vorbesc despre neliniștile sau problemele cu care se confruntă.
– Cercetarea unor programe de dezvoltare socială și emoțională și discuții ceilalți profesori despre cum se pot implementa acestea în școala lor.
– Implicarea elevilor pentru rezolvarea și medierea conflictelor. Sunt clase, care au un ”Comitet al Păcii” alcătuit din copii, destinat acestui scop.
– Demonstrația zilnică din partea profesorului în relațiile cu ceilalți profesori sau în relațiile cu școlarii este argumentul cel mai bun pentru un comportament social și emoțional.
– Participarea la conferințe, întâniri, dicuții pe forumuri pe această temă.
– Oferirea de lecții cu conținut explicit de formare a acestor abilități.
– Disponibilitatea de a observa clasa, momentele când se schimbă stările de comportament, conflictele când apar, respectul, atenția etc.
– Folosirea unor tehnici didactice, jocuri de rol, aplicare de chestionare cu întrebări clare și specifice despre optimism, pesimism, emoții și sentimente.
– Încurajarea exprimării libere a elevilor despre stările lor emoționale.
– Ținerea unui jurnal în care se fac reflecții asupra emoțiilor personale. Acesta poate fi un model pentru copii, ca și ei să-și monitorizeze emoțiile.
– Informarea continuă despre resursele existente pe această temă: centre de educație emoțională, cărți, reviste, pagini WEB etc.
– Elevii trebuie să aibă libertatea de alegere si de a lua decizii.
– Respectarea sentimentelor elevilor. Este important ca adultul de la clasă să îi întrebe despre cum se simt. În felul acesta ei încep să-și exprime emoțiile și sentimentele.
– Manifestarea unei atitudini de: înțelegere, empatie, bunătate, compasiune, grijă și respect pentru sentimentele elevilor.
– Evitarea etichetărilor.
– Observarea stării emoționale a elevilor la început de zi, pe parcursul ei și la sfârșitul acesteia.
Articol scris de Ciprian Piciorang
[…] post Dezvoltarea inteligenței emoționale appeared first on A7TV – Televiziune cu […]
[…] Ce pot face elevii? […]
[…] Ce pot face elevii? […]