joi, septembrie 21, 2023
Acasă Editoriale Educație Dezvoltarea inteligenței emoționale

Dezvoltarea inteligenței emoționale

Dezvoltarea inteligenței emoționale. Anii de școală reprezintă timpul propice pentru copii în vederea dezvoltării inteligenței emoționale, cu urmări în carieră sau viața personală.

Idei practice pentru profesori

– Activități zilnice pentru dezvoltarea abilităților sociale și emoționale (rezolvarea în echipă a unor probleme).

– Organizarea unui „Cerc” zilnic, al clasei. Un timp în care elevii vorbesc despre neliniștile sau problemele cu care se confruntă.

– Cercetarea unor programe de dezvoltare socială și emoțională și discuții ceilalți profesori despre cum se pot implementa acestea în școala lor.

– Implicarea elevilor pentru rezolvarea și medierea conflictelor. Sunt clase, care au un ”Comitet al Păcii” alcătuit din copii, destinat acestui scop.

– Demonstrația zilnică din partea profesorului în relațiile cu ceilalți profesori sau în relațiile cu școlarii este argumentul cel mai bun pentru un comportament social și emoțional.

– Participarea la conferințe, întâniri, dicuții pe forumuri pe această temă.

– Oferirea de lecții cu conținut explicit de formare a acestor abilități.

– Disponibilitatea de a observa clasa, momentele când se schimbă stările de comportament, conflictele când apar, respectul, atenția etc.

– Folosirea unor tehnici didactice, jocuri de rol, aplicare de chestionare cu întrebări clare și specifice despre optimism, pesimism, emoții și sentimente.

– Încurajarea exprimării libere a elevilor despre stările lor emoționale.

– Ținerea unui jurnal în care se fac reflecții asupra emoțiilor personale. Acesta poate fi un model pentru copii, ca și ei să-și monitorizeze emoțiile.

– Informarea continuă despre resursele existente pe această temă: centre de educație emoțională, cărți, reviste, pagini WEB etc.

– Elevii trebuie să aibă libertatea de alegere si de a lua decizii.

– Respectarea sentimentelor elevilor. Este important ca adultul de la clasă să îi întrebe despre cum se simt. În felul acesta ei încep să-și exprime emoțiile și sentimentele.

– Manifestarea unei atitudini de: înțelegere, empatie, bunătate, compasiune, grijă și respect pentru sentimentele elevilor.

– Evitarea etichetărilor.

– Observarea stării emoționale a elevilor la început de zi, pe parcursul ei și la sfârșitul acesteia.

Articol scris de Ciprian Piciorang

ULTIMELE ARTICOLE

Ce efecte au medicamentele în viața unui om?

Ce efecte au medicamentele în viața unui om? Un medicament este definit, de obicei, drept substanță sau preparat care poate trata sau preveni bolile....

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps

Sănătatea publică în UE, aproape de colaps. Medicii din sistemul public de sănătate din jumătate de Europă sunt pe picior de război. În Portugalia...

Cine are diabet este scutit de impozite

Cine are diabet este scutit de impozite. Bolnavii de diabet pot beneficia de anumite scutiri de impozite. În funcţie de gradul bolii şi cât...

Despre tulburarea bipolară

Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică...