Acasă Editoriale Educație Dezvoltarea c...

Dezvoltarea creativității la copii

Dezvoltarea creativității la copii. În anii 60, Dr. George Land și Beth Jarman au conceput un test pentru NASA, cu scopul de a evalua creativitatea angajaților. Acest test, cunoscut sub numele de Testul de Gândire Creativă, a fost inițial creat pentru a ajuta NASA să selecteze și să evalueze inginerii și tehnicienii care lucrau la programele spațiale. Testul a constat într-o serie de întrebări și sarcini care cereau participanților să gândească în afara cutiei, să genereze idei noi și să rezolve probleme complexe.

Evoluția creativității

Ulterior, Dr. George Land și Beth Jarman au efectuat un studiu pe mai multe mii de copii pentru a testa evoluția creativității de-a lungul timpului.

Rezultatele  au arătat că, pe măsură ce copiii înaintează în vârstă, nivelul lor de creativitate scade semnificativ. La vârsta de 4-5 ani, rezultatul a fost uimitor: 98% dintre copii s-au dovedit a fi geniali din punctul de vedere al creativităţii. La vârsta de zece ani, doar 30% dintre copii mai manifestau o creativitate considerabilă, iar la 15 ani, doar 12%. La vârsta adultă, numai 2% mai manifestau o capacitate imaginativă prodigioasă. Studiul a sugerat că sistemul educațional și societatea pot juca un rol important în inhibarea creativității la copii pe măsură ce cresc.

Preșcolarii sunt foarte creativi

Preșcolarii sunt, deci, foarte creativi. Ei au o imaginație bogată și o abordare neconvențională a gândirii. La această vârstă, ei sunt în proces de explorare și de învățare a lumii din jurul lor, și folosesc creativitatea pentru a-și exprima ideile și pentru a înțelege mai bine ceea ce îi înconjoară. Menținerea sau creșterea creativității la copiii mici poate fi o sarcină plină de bucurii și provocări. Iată câteva modalități în care le putem stimula creativitatea:

  1. Oferim timp liber pentru joacă.

Copiii au nevoie de timp liber pentru a explora și pentru a-și dezvolta imaginația. Este necesar să-i lăsăm să se joace liber, nestructurat, și să inventeze povești, să creeze desene și să se implice în activități creative.

2. Amenajăm un spațiu destinat creativității.

Materiale de desenat, colorat, lipit, plastilină și alte obiecte care să îi ajute pe copii să-și exprime creativitatea. Un colț creativ bine echipat poate fi foarte stimulativ.

3. Promovăm lectura.

Cititul stimulează imaginația și îi ajută pe copii să-și dezvolte abilitățile de povestitori. Vă încurajez ca, încă de când sunt foarte mici, să le citiți și să-i provocați să inventeze povești proprii sau să-și ilustreze propriile cărți.

4. Încurajăm întrebările și explorarea.

Este adevărat că „de ce-urile” copiilor sunt foarte obositoare. Răspunzându-le însă cu răbdare, le încurajăm curiozitatea. De asemenea, explorarea împrejurimilor și  descoperirea de lucruri noi reprezintă metode de susținere și dezvoltare a capacității lor creative.

5. Ne jucăm cu copiii, ne implicăm în activitățile lor creative.

A fi un partener de joacă poate stimula creativitatea lor și poate crea momente speciale de conexiune.

6. Nu criticăm creativitatea copiilor!

Le încurajăm ideile, îi încurajăm să încerce lucruri noi, chiar dacă rezultatele nu sunt întotdeauna perfecte.

7. Încurajăm colaborarea.

Proiectele creative comune cu alți copii cere colaborarea și îi ajută să-și dezvolte gândirea creativă și abilitățile sociale.

8. Vizităm muzee și expoziții.

Arta este inspiratoare în ceea ce privește dezvoltarea capacității creative. Artiștii fac parte dintre cei 2% care încă mai manifestă creativitate la maturitate.

9. Limităm timpul petrecut în fața ecranelor.

Pentru că poate reduce oportunitățile copiilor de a se juca și de a-și dezvolta imaginația.

În cele din urmă, fiecare copil este unic, iar ceea ce funcționează pentru unul poate să nu funcționeze pentru altul. Este important să observăm interesele și aptitudinile fiecărui copil și să le oferim oportunități adecvate de dezvoltare a creativității.

ULTIMELE ARTICOLE

Care este muzica care ne ...

Care este muzica care ne ...

De ce avem palpitații?

De ce avem palpitații? Pa...

Orașul de interes actual ...

Orașul de interes actual ...

Ce să nu faci înainte de ...

Ce să nu faci înainte de ...