sâmbătă, decembrie 2, 2023
Acasă Articole Social Dezvăluind întunericul din oameni

Dezvăluind întunericul din oameni

Dezvăluind întunericul din oameni. Până unde-și pot oamenii ignora conștiința în fața autorității?

Despre experimentul Milgram

În 1963, psihologul Stanley Milgram a efectuat unul dintre cele mai notorii și controversate experimente din istoria psihologiei sociale. Experimentul Milgram a aruncat o lumină tulburătoare asupra capacității oamenilor de a urma ordine inumane. Chiar dacă acestea implică daune grave pentru alte persoane. Acest studiu nu numai că a ridicat semne de întrebare despre natura umană, ci și-a lăsat o amprentă profundă asupra conștiinței publice și a eticii cercetării psihologice.

La momentul experimentului, Statele Unite erau încă marcate de traumele celui de-al Doilea Război Mondial și ale Holocaustului, evenimente care ridicau întrebări fundamentale despre ce poate determina oamenii să comită atrocități împotriva altor oameni. În acest context, Stanley Milgram a dorit să exploreze în ce măsură oamenii sunt predispuși să asculte ordine autoritare care ar putea implica suferință sau rău altor persoane.

Experimentul Milgram a fost conceput pentru a testa cât de departe sunt dispuși să meargă participanții în aplicarea șocurilor electrice unui „elev” (un coleg al experimentatorului) atunci când un „profesor” (subiectul real al experimentului) primea ordine de la o autoritate. Cu toate că nu au existat șocuri reale, ci doar simulări, subiecții nu știau acest lucru.

Despre participanții studiului Milgram

Participanților, care au fost recrutați pentru un studiu despre învățare și memorie, li s-a spus că trebuie să pedepsească greșelile de memorare ale elevului cu șocuri electrice crescând intensitatea acestora la fiecare greșeală. Elevul simula dureri tot mai mari și își exprima disconfortul în timpul experimentului. Cu toate acestea, atunci când experimentatorii le spuneau participanților să continue, mulți dintre aceștia o făceau. Chiar și atunci când credeau că ar putea provoca suferință gravă sau chiar moartea.

Rezultate și implicații. Experimentul Milgram a avut rezultate șocante. Aproximativ 65% dintre participanți au fost dispuși să administreze șocuri electrice de intensitate maximă, deși au auzit lamentările și protestele elevului. Acest lucru a demonstrat cât de puternică poate fi influența autorității asupra comportamentului uman. Milgram a concluzionat că oamenii sunt predispuși să urmeze ordinele autorității, chiar dacă acestea contravin propriilor lor valori etice.

Experimentul Milgram a ridicat numeroase întrebări legate de etica cercetării psihologice, precum și despre natura umană. Unii critici au argumentat că experimentul a fost inuman și că a expus participanții la stres psihologic semnificativ. Cu toate acestea, Milgram a susținut că a fost necesar pentru a ilustra cu câtă ușurință oamenii pot să ignore conștiința morală în fața autorității.

Concluzie.

Experimentul Milgram din 1963 rămâne unul dintre cele mai tulburătoare și semnificative experimente din istoria psihologiei sociale. Acesta a arătat cât de vulnerabili sunt oamenii în fața presiunii sociale și a autorității. Totodată a subliniat importanța eticii în cercetarea psihologică. A fost un punct de referință în înțelegerea comportamentului uman și a puterii influenței sociale. A continuat să inspire cercetători, eticieni și publicul larg în dezbateri profunde despre natura umană și limitele loialității față de autoritate.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

ULTIMELE ARTICOLE

Cum ne protejăm datele pe internet?

Cum ne protejăm datele pe internet? Mai mulți băieți adolescenți din SUA au început să folosească inteligența artificială pentru a crea fotografii deepfake nud...

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare

Sfaturi pentru când călătorești peste hotare. Unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, Barcelona, se confruntă cu probleme mari din cauza infracționalității care...

Cum să citești oamenii ca pe o carte?

Suntem cu toții fascinați de acele persoane care par să aibă o conexiune instantanee cu alții, reușind să înțeleagă și să sesizeze ceea ce...

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă?

Cum să avem o relație de cuplu sănătoasă? Ceea ce avem toți în comun sunt nevoia de a fi iubiți și suferința pe care...