8.5 C
București
marți, 13 aprilie 2021
Acasă Articole Dezinformarea: obstacolul dintre români și vaccinarea împotriva Covid-19

Dezinformarea: obstacolul dintre români și vaccinarea împotriva Covid-19

Conform Ministerului Sănătății, mai bine de un milion doze de vaccin au fost administrate în România. Astfel, peste 341.000 de persoane au primit prima doză, în timp ce aproximativ 370.000 sunt aproape de imunitate împotriva virusului, după ce au primit și a doua doză.

 

Sursa Digi24

„Ce conține vaccinul?” sau „Cât de sigur este vaccinul, ținând cont că a fost realizat în câteva luni?” sunt doua dintre cele mai frecvente întrebări ale românilor, din ultima perioadă.

Într-un interviu acordat pentru site-ul rețelei private de sănătate Regina Maria, doctorul Gabriel Gurguță, medic specialist în boli infecțioase, a explicat tehnologia folosită în realizarea vaccinurilor Pfizer și Moderna:

„Vaccinul este realizat cu tehnologia ARN mesager. Această tehnologie este o informație preluată din vârfurile virusului și introdusă în vaccin. În urma preluării, organismul dezvoltă anticorpi, în niciun caz nu preia și virusul.

Sunt mai bine de 10 ani, aproape 15 ani de când se tot studiază această tehnologie. Ea a fost folosită și studiată în multe alte afecțiuni, inclusiv non infecțioase. De câteva luni, a fost pusă în practică studierea ARN-ului mesager. Ceea ce folosim noi acum este rodul a 15 ani de munca asiduă”.

În cadrul aceluiași interviu, medicul Gabriel Gurguță a vorbit și despre efectele adverse ale vaccinului: „incidență foarte mare o să o aibă efectul local, adică o durere la locul de injectare. Este o chestie normală, se întâmplă la absolut orice vaccin”.

Specialistul a mai adăugat că această reacție este resimțită de peste 90% dintre cei vaccinați și că este o reacție pasageră, care dispare în 24 de ore de la administrarea vaccinului.

Cu privire la reacția adversă rară, dar gravă, respectiv „căderea temporară a feței pe o singură parte” medicul a declarat: „ Se poate întâmpla. Este valabil la absolut orice vaccin, nu neapărat la acest vaccin. Nu este o reacție adversă tipică acestui vaccin. Dacă o să ne uităm pe prospectele altor vaccinuri, este menționată ca fiind posibilă, însă rata este una foarte mică, una la 1000 de cazuri”.

Deși campania de vaccinare a început acum mai bine de o lună și jumătate, există numeroase teorii care nu lipsesc din comentariile postărilor despre vaccinare.

Începând cu „cip-urile 5G” din vaccin și până la „oculta mondială”, toate afirmațiile de acest fel ajung la un număr din ce în ce mai mare de oameni, generând un efect de adevăr iluzoriu, concept dezvoltat de cercetătorii Lynn Hasher și David Goldstein.

Acest efect este rezultatul expunerii repetate a oamenilor în fața știrilor false. Potrivit acestui concept, oamenii au tendința de a considera o informație ca fiind adevărată, bazându-se pe cât de familiară îi este acea informație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ARTICOLE

A trăit 40 de zile doar cu apă!

Invitatul Alinei Ilioi Mureșan în platoul emisiunii ALĂTURI DE TINE, Vasile Nemeș propune o inovație în domeniul detoxifierii și al slăbitului: postul cu apă....

Când va începe anul școlar 2021-2022?

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comunicat duminică, 11 aprilie, într-o postare pe Facebook, că anul școlar 2021 – 2022 va începe pe 13 septembrie....

Director general al OMS: „Pandemia este departe de a se încheia”

Confuzia, automulţumirea şi inconsecvența în combaterea COVID-19 fac ca pandemia să fie departe de a se încheia, deși ea ar putea fi pusă sub...

13 APRILIE ÎN ISTORIE

Pe 13 aprilie 1930 se năștea Sergiu Nicolaescu, regizor, scenarist, actor și, după 1989, politician român. Este de departe cel mai prolific și mai...

COMENTARII RECENTE

Catalin Ionete on Dumnezeu a murit!
kani on Pungă doriți?