Detaliul care îți va putea salva căsnicia! Îmbrățișarea e o formă amplă de expresie. Un act de comunicare complexă care, în funcție de cultura în care se manifestă, transmite o sumedenie de mesaje cu grade diferite de intensitate. Dar cu un element comun, universal, invariabil. Este aflată la cea mai delicată graniță între mai multe soiuri de familiaritate și diferite tipuri de intimitate. Îmbrățișarea presupune cea mai mare suprafață de contact fizic între două persoane. E cel mai înalt grad de apropiere între corpurile a două ființe umane. Ele pot face acest gest în public sau într-un spațiu privat. Ca formă de salut sau ca modalitate extinsă de comunicare nonverbală.
Potrivit specialiștilor, atingerea semnalează cel mai rapid și direct și intensifică intimitatea, transmite siguranță, susține emoțiile intime și este metoda prin care se comunică emoțiile puternice, cum este iubirea. Îmbrățișarea soțului sau a soției este una dintre cele mai simple moduri de a-ți arăta dragostea. Este o acțiune pe care o poți face oricând și oriunde. În plus, printr-o îmbrățișare îi reamintești partenerului că îl iubești, mai ales dacă nu mai reușești să-i spui des că-l iubești.
Ce spune studiul?
Un studiu mai vechi a arătat că atingerea susține autodezvăluirea și oferă mai multă receptivitate, încredere și afecțiune. Mai mult, atingerea este atât de profundă în relații, deoarece diminuează distanța care desparte și separă oamenii.
Oferă-i partenerului o îmbrățișare sau strânge-i mâinile în ale tale în timp ce vă uitați la un film: potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Binghamton din New York, s-ar putea ca prin aceste mici gesturi să vă construiți o relație mai puternică.
Studiul a analizat în special efectele atingerii intime non-sexuale (îmbrățișarea, strângerea mâinilor sau ghemuirea pe canapea), mai degrabă decât acțiunile destinate să conducă la sex. Stilul de atașare se referă la legăturile sociale umane și există pe un spectru. Indivizii evitanți preferă distanța interpersonală, în timp ce indivizii anxioși caută o apropiere mai mare. Acest stil se dezvoltă în copilărie, dar se poate schimba în timp. Totul depinde de cât de deschis, de apropiat și de în siguranță te simți în prezența unei persoane, consideră cercetătorii.
Ce spune „Teoria Schimbului de Afecțiune”?
Implicațiile și consecințele semnificative ale atingerii afectuoase au fost interpretate de oamenii de știință ținând cont de „Teoria Schimbului de Afecțiune”. Conform acestei teorii, comunicarea afectuoasă este crucială pentru „menținerea unor legături semnificative între cupluri”.
Specialiștii atrag atenția că modul în care ne arătăm afecțiunea poate să fie predictiv pentru calitatea unei relații romantice. Potrivit unui studiu mai vechi, s-a descoperit că o relație de „calitate” este asociată pozitiv cu dorința de atingere, în timp ce evitarea atașamentului a fost asociată cu o dorință generală mai scăzută de atingere.
[…] Citeste mai mult […]