Despre tulburarea de adaptare. Tulburarea de adaptare apare atunci când o persoană se confruntă cu dificultăți semnificative de a se adapta la schimbările majore din viață, cum ar fi evenimentele stresante, traumele sau situațiile dificile. Această afecțiune se caracterizează prin apariția unor simptome emoționale și comportamentale care nu sunt considerate normale sau adecvate în contextul acelor circumstanțe specifice, informează doc.ro.
Ce simptome are o persoană cu tulburare de adaptare?
- Manifestări comportamentale sau emoționale ca răspuns la un stimul stresor identificabil și care durează de cel mult 3 luni de la apariția stresorului/stresorilor.
- Intensitatea trăirilor este semnificativă.
- Există o suferință marcantă, în exces față de ceea ce ar fi de așteptat de la expunerea la stimul.
- Funcționarea socială sau ocupațională este puternic alterată.
- Odată ce stimulul dispare, simptomele nu persistă mai mult de încă 6 luni.
Cum se diagnostichează tulburarea de adaptare?
Diagnosticarea tulburării de adaptare implică evaluarea simptomelor și a istoricului medical și psihologic al individului. De obicei, un diagnostic de tulburare de adaptare este făcut de către un profesionist în sănătate mintală, cum ar fi un psiholog sau un psihiatru.
Tulburarea de adaptare apare în cel mai recent Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) sau Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor Mintale, un ghid utilizat de profesioniștii din domeniul sănătății mintale pentru diagnosticarea și clasificarea afecțiunilor mintale. Pentru a fi diagnosticat cu tulburare de adaptare, simptomele individului trebuie să corespundă criteriilor din DSM.
Tratament pentru tulburarea de adaptare
Tratamentul tulburării de adaptare variază în funcție de gravitatea simptomelor și de impactul acestora asupra vieții individului, deci este important ca tratamentul să fie personalizat pentru fiecare individ, luând în considerare circumstanțele și nevoile sale specifice.
Psihoterapia este tratamentul de elecție penru tulburarea de adaptare. Se explorează semnificația stresorului și se încurajează identificarea unor noi mecanisme de adaptare. Și tehnicile de relaxare sunt foarte utile. Tratamentul medicamentos constă în antidepresive sau anxiolitice în funcție de tipul de tulburare de adaptare și de simptomatologia predominantă.