Despre tulburarea bipolară. Tulburarea bipolară este o afecțiune gravă, de natură psihică, denumită astfel deoarece persoana suferindă alternează două stări de dispoziție extreme, adică depresie și apoi, manie sau invers. Boala afectează circa 5% din populația generală, bărbați și femei în mod egal, informează doc.ro.
Ce este tulburarea bipolară?
În tulburarea bipolară, denumită anterior boala maniaco-depresivă, episoadele de depresie alternează cu episoadele de manie sau posibil, de o formă mai puțin severă, numită hipomanie.
Mania este caracterizată printr-o stare extrem de activă, excesivă chiar, cu sentimente de euforie, care sunt în mare măsură disproporționate în raport cu situația reală. Persoanele care se confruntă cu mania de multe ori cred că sunt în cea mai bună formă a lor, sunt creative, pline de inițiativă și idei noi, însă din nefericire nu pot duce nimic până la capăt sau se dovedește că sunt incapabile de a implementa orice idei bune.
Este posibil ca boala să fie ereditară, mai ales pe un anumit model educațional, dacă persoana a asistat, copil fiind, la manifestările unuia dintre părinți. Episoadele de depresie și manie pot apărea împreună sau la o distanță în timp.
Cei care suferă de boală au una sau mai multe perioade de tristețe excesivă, dublată de pierderea interesului pentru viață, precum și una sau mai multe perioade de euforie, energie extremă și de multe ori iritabilitate, cu perioade de dispoziție relativ normală între aceste episoade.
Medicii își bazează diagnosticul pe simptome, pe discuțiile cu persoana în cauză, prietenii sau familia. Tratamentul presupune terapii care stabilizează starea de spirit. Cum ar fi litiul și anumite anticonvulsivante (utilizate pentru tratamentul crizelor). Dar, în paralel cu medicația sau între tratamente, este recomandată psihoterapia.
Din ce cauze apare tulburarea bipolară?
Cauza exactă a tulburării bipolare nu este cunoscută. Dar se consideră că o anumită predispoziție genetică ar fi implicată în dezvoltarea afecțiunii. De asemenea, organismul produce anumite substanțe, cum ar fi norepinefrină sau serotonină, al căror nivel nu poate fi controlat în mod normal. Tulburarea bipolară poate debuta după un eveniment stresant. Cum, de altfel, orice astfel de eveniment poate declanșa un alt episod. Cu toate acestea, nu a fost dovedită nici o relație cauză-efect.
Simptomele de tulburare bipolară de tip depresie și manie pot apărea și în alte afecțiuni. Cum ar fi în hipertiroidie, din cauza unui nivel ridicat de hormoni tiroidieni. De asemenea, episoadele pot fi declanșate de droguri cum ar fi cocaină și amfetamină.
[…] Citeste mai mult […]