luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Despre toxiinfecția alimentară

Despre toxiinfecția alimentară

Despre toxiinfecția alimentară. Bolile diareice infecțioase reprezintă a doua cauză de mortalitate și morbiditate în întreaga lume și au un impact economic crescut. Diareea infecțioasă este o stare patologică produsă de diferite bacterii, virusuri, fungi, paraziți care se manifestă prin eliminarea de materii fecale moi sau lichide, de cele mai multe ori însoțite de grețuri, vărsături și crampe abdominale, informează doc.ro.

Sursa de infecție poate să varieze

Surse de infecție pot fi atât persoanele bolnave sau purtătorii de germeni care nu au simptome, cât și animalele bolnave, prin lapte sau carne, dar și prin dejecțiile lor care pot contamina mediul ambiant.

Cele mai frecvent implicate în contaminare sunt carnea și preparatele din carne (tocături, mezeluri) de origine porcină, bovină sau aviară, icrele, peștele și preparatele din pește; ouăle (mai ales cele de rață), precum și diferite produse care conțin proteine de origine animală (maioneza, laptele și derivatele din lapte, preparatele de cofetărie sau patiserie). Mai rar, germenii responsabili contaminează alimentele vegetale, cum ar orezul fiert și păstrat mai mult timp (Bacillus cereus), cartofii, fasolea sau conservele de legume. Alimentul ingerat implicat conține germeni vii și uneori toxine.

Cum se manifestă intoxicația alimentară și când apar primele semne

Așa cum am menționat mai sus, unii germeni te pot îmbolnăvi în câteva ore de la ingerarea alimentului infectat. În alte situații, primele semne de îmbolnăvire apar la câteva zile. Mai trebuie să știi și că anumite simptome ale toxiinfecțiile alimentare se aseamănă cu simptomele gripei. De aceea, este important să se facă o diferențiere între toxiinfecția alimentară și gripă.

Semnele care anunță o posibilă infecție alimentară pot să debuteze oricând între patru ore și șapte zile. Toate acestea după ingerarea unui produs alimentar contaminat. Iar acestea pot să țină între 24 de ore și o săptămână.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...