luni, aprilie 15, 2024
Acasă Editoriale Stil de viață Despre prune și ce beneficii ne aduc

Despre prune și ce beneficii ne aduc

Despre prune și ce beneficii ne aduc. Prunele sunt bogate în nutrienți de preț, ameliorează și tratează problemele precum constipația și colesterolul mărit și au și capacitatea de a reduce tensiunea arterială. Află care sunt și alte beneficii ale consumului de prune pentru a profita de acest fruct gustos și sănătos, care se regăsește în această perioadă la tarabele din piețe, informează doc.ro.

Despre prune și ce beneficii ne aduc

Reglează tranzitul intestinal

Prunele reprezintă o sursă excelentă de fibre dietetice, ajutând astfel la reglarea tranzitului intestinal. Întrucât conțin atât fibre solubile cât și fibre insolubile, acestea reprezintă un remediu excelent pentru constipație. Dacă ai această problemă, indicat este să le consumi dimineața, pe stomacul gol, fie crude, fie uscate.

Scad colesterolul din sânge

În special prunele uscate au capacitatea de a menține un nivel sănătos al colesterolului din sânge. Fibrele din prunele deshidratate reduc colesterolul LDL, însă totodată pot să și crească valorile colestrolului HDL, considerat cel bun.

Te ajută să slăbești

Unele studii științifice au dovedit că prunele pot fi de folos în curele de slăbire. Substanțele active din prune accelerează metabolismul și stimulează arderile grăsimilor. Totuși, acest lucru nu înseamnă că trebuie să exagerezi cu consumul, ci să le mănânci cu moderație, ca parte a unei diete echilibrate.

Au efect antioxidant

Prunele conțin vitamina C, dar și fitonutrienți precum luteină, zeaxantină ori criptoxantină. Aceștia au efecte antioxidante puternice și ajută organismul să lupte cu efectul radicalilor liberi asupra organismului. Fenolii din prune protejează neuronii și membranele celulare de stresul oxidativ.

Fortifică sistemul imunitar

Datorită conținutului bogat de vitamina C, prunele întăresc sistemul imunitar și ajută organismul în lupta cu infecțiile și inflamațiile.

Reduc anxietatea

Consumul regulat de prune s-a dovedit, potrivit unui studiu, eficient în reducerea anxietății. Efectul anxiolitic al acestor fructe se datorează acidului clorogenic care se regăsește din belșug în prune.

Luptă împotriva cancerului

Prunele conțin epicatehine, compuși care inhibă apariția și multiplicarea celulelor canceroase maligne, în special la nivelul ficatului. Datorită conținutului bogat în antioxidanți și fitonutrienți, prunele au și un efect benefic asupra cancerului la sân.

ULTIMELE ARTICOLE

Coada calului – planta cu proprietăți uimitoare

Coada calului este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți uimitoare. Este folosită de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni precum infecțiile tractului urinar, calculii renali,...

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul?

Întâlnirea cu un urs în sălbăticie poate fi o experiență înfricoșătoare și periculoasă. Există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a-ți crește...

Creștinii și frica de moarte

Frica de moarte a fost una dintre cele mai fundamentale temeri umane de-a lungul istoriei. Pentru mulți, credința religioasă a oferit un refugiu împotriva...

Case de marcat portabile potrivite pentru fiecare afacere

Vânzările și evidența fiscală a unei firme care desfășoară activități comerciale au nevoie de un suport tehnologic de calitate. Alegerea unei case de marcat...