Despre problemele de atenție. Atenția de obicei este necesară în aproape toate situațiile pe care le întâlnim. Indiferent dacă ne gândim la locul de muncă, la școală, la activitățile zilnice, lipsa atenției va conduce la eșec. O întrebare importantă pentru fiecare dintre noi ar trebui să fie cum rezolvăm și cum soluționăm aceste probleme de atenție. Experții psihologia.ro ne ajută înțelegem mai bine aceste probleme.
Ce este atenția?
Atenția face parte din categoria fenomenelor psihice care susțin energetic activitatea. Ea este o funcție prin care se modulează tonusul nervos, necesar pentru desfășurarea celorlalte procese și structuri psihice. Prezența ei asigură o bună receptare senzorială și perceptivă a stimulilor, înțelegerea mai profundă a ideilor, o memorare mai trainică și mai fidelă, selectarea și exersarea mai adecvată a priceperilor și deprinderilor, s.a.m.d.
Atenția nu trebuie înțeleasă ca pe o dispunere statică a energiei psihonervoase, care se instalează la un moment dat și rămâne invariabilă. Ea presupune dinamicitate, desfășurare în timp, organizare și structurare de mecanisme neurofuncționale. Atenția implică două stări neurofuncționale: starea de veghe și starea de vigilență.
Cum ne dăm seama dacă avem probleme de atenție?
Deficitul de atenție poate fi observat nu doar în acțiunile zilnice, ci și în comportamentele de lungă durată. Evident ne putem obișnui cu anumite tipare de acțiune ale fiecăruia. Și de exemplu putem trece cu vederea dacă cel de lângă noi, sau chiar noi înșine, uităm unele informații sau date. Dacă facem confuzii, dacă suntem neglijenți cu diferite proiecte, sau dacă efectiv nu ne putem concentra și devenim nervoși când nu reușim să facem ceva repetitiv.
Ce putem face cu problemele de atenție?
Resursele pentru rezolvarea problemelor de orice tip, pe care le avem astăzi la dispoziție, sunt impresionante. Vestea bună este că problemele de atenție odată identificate, pot fi soluționate. Putem apela pe de o parte la exercițiile găsite pe internet.
Acestea sunt găsite sub formă de jocuri care ne pot amuza și destinde, în același timp cu îmbunătățirea abilităților. În plus, pot fi utile pentru exersarea capacității de rezolvare a problemelor, de orientare, de focusare în diverse situații. Extrapolate de la simplu rol de exerciții, resursele online ne pot ajuta de exemplu în găsirea unui nou parcurs în carieră, în aplicarea unor planuri abandonate, în inițierea unora noi.
La fel de bine putem apela la programe terapeutice. Și în cazul atenției, dacă ne simțim depășiți de situație este indicat să apelăm la o persoană specializată.
[…] SURSA / CITESTE MAI MULT […]
[…] post Despre problemele de atenție appeared first on A7TV – Televiziune cu […]