Despre prevenția sinuciderii. Sinuciderea este o reacție tragică la situații de viață percepute stresante și presupune recurgerea la un comportament de autoanihilare ca soluție la o problemă subiectivă cu care se confruntă o persoană la un moment dat. Actul de suicid concentrează în el un univers de sentimente umane de la frustrare, gelozie, ură, lezarea demnităţii, pasiune morbidă și până la violenţă proiectată împotriva propriului eu.
Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) îți poate fi de ajutor
Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS) este o organizaţie non-profit, care s-a înfiinţat cu scopul menţinerii şi promovării calităţii vieţii prin prevenirea actului suicidar. Crezul nostru este că moartea prin sinucidere este singura moarte care poate fi prevenită.
Suntem o organizaţie fără scop patrimonial ai cărei voluntari luptă zi de zi să salveze vieţi. Prin serviciul gratuit şi confidenţial de consiliere telefonică încercăm să oferim suport emoţional tuturor celor aflaţi în criză suicidară şi apropiaţilor acestora.
În fiecare an, în lume, se înregistrează aproximativ un milion de decese prin suicid, ceea ce înseamnă un deces la fiecare 40 de secunde. Sinuciderea ocupă locul doi în rândul cauzelor morţii la adolescenţi şi tineri. În România, în fiecare an, se înregistrează aproximativ 13 decese prin sinucidere la 100 000 locuitori. Astfel situându-se pe locul trei în ierarhia circumstanţelor de moarte violentă.
Viziunea noastră este diminuarea deceselor prin sinucidere şi oferirea de suport psihologic tuturor celor care manifestă un risc suicidar, prin consiliere telefonică sau în scris. ARPS organizează periodic cursuri de pregătire a voluntarilor pentru linia de consiliere telefonică şi intervenţia în criză.
Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară ne puteţi contacta în zilele de Vineri, Sâmbătă și Duminică, între 19:00 – 07:00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin email în formatul 24/7 la sos@antisuicid.ro.
Despre prevenția sinuciderii
În emisiunea ”Alături de tine” cu Alina Ilioi, invitata Ramona Herișanu, psihiatru, ne ajută să putem preveni suicidul:
”În tratate sunt indicii. Vorbim despre trei categorii de indicii. Cel mai important este indiciul care ține de boală. Aici trebuie să ne atragă atenția începutul și finalul depresiilor. Trebuie să ne atragă atenția tulburările consumului de alcool, substanțe interzise. De asemenea anumite perioade ale vieții precum pubertatea. La fel insomniile severe pot duce la suicid.”