marți, septembrie 26, 2023
Acasă Editoriale Stil de viață Despre iritabilitate și întelegerea ei ca patologie

Despre iritabilitate și întelegerea ei ca patologie

Despre iritabilitate și întelegerea ei ca patologie. Iritabilitatea este o stare de agitație care apare atunci când ești provocat, ca urmare a unei boli sau chiar fără motiv. Aceasta poate fi, pur și simplu, o reacție normală de enervare din cauza unui eveniment extern sau poate indica o problemă de sănătate fizică, de exemplu hipertiroidismul ori mintală, cum ar fi bipolaritatea sau depresia, conform doc.ro.

De ce suntem iritați?

Nemulțumire de sine

Iritabilitatea poate avea cauze precum nemulțumirea față de propria viață sau probleme în relația de cuplu. De asemenea, iritabilitatea poate fi și un simptom al încercării de a renunța, de exemplu, la droguri sau la alcool.

Boli fizice

Probleme de sănătate fizică, precum gripa, menopauza, sindromul ovarelor polichistice, hipertiroidismul, durerile de dinți și infecțiile urechii pot cauza iritabilitate.

Tulburări psihice

Probleme de sănătate mintală, precum, stresul, anxietatea, depresia, bipolaritatea (atât în timpul ciclului maniacal cât și în timpul unui episod depresiv), schizofrenia și autismul provoacă, de asemenea, iritabilitate. Iritabilitatea ca simptom al depresiei apare cel mai des la adolescenți.

ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), care poate face din sarcinile de zi cu zi o activitate frustrantă, este, de asemenea, asociată cu iritabilitatea.

Un stil de viață nesănătos

Îngrijirea de sine precară (cum ar fi prea puțin somn, probleme cu mâncatul haotic sau renunțarea la timpul petrecut cu cei dragi și lipsa de activități recreaționale) duce, de asemenea, la iritabilitate.

Stres negestionat

Capacitățile scăzute de gestionare a stresului pot face ca o persoană să se confrunte cu iritabilitatea cronică.

Cum putem combate iritabilitatea?

O bună strategie este să fii conștient de tine. Unii oameni devin iritabili la sfârșitul unei zile stresante și anxioase, de exemplu, cu diverse probleme la serviciu. Dar când ești conștient de stările tale, poți ajuta la oprirea iritabilității înainte că aceasta să devină prea greu de evitat și să te copleșească.

ULTIMELE ARTICOLE

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi

Lipsa de protecție a medicilor ginecologi. Unde începe și unde se termină malpraxisul? Relația de încredere pacient-medic este „zdruncinată” în România, fiind vorba despre...

Cu cine vor vota românii?

Cu cine vor vota românii? 2024 se anunţă un an crucial pentru viitorul României. În condiţiile în care ar urma să avem în acelaşi...

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare?

Are nevoie sistemul românesc de învățământ de o schimbare? Este suficient așa cum este în momentul de față? De ce randamentul în generațiile actuale...

Când o căsnicie poate ajunge la divorț?

Când o căsnicie poate ajunge la divorț? Durata medie a căsătoriilor care se finalizează cu divorț, în România, este de 8-9 ani. Rată care...