Despre beneficiile consumului unei lămâi. Lămâia deși este un fruct care nu este dorit de multe persoane din cauza gustului acru. Totuși ea ne aduce beneficii de care putem profita în viața de zi cu zi pentru îmbunătățirea vieții noastre. Experții doc.ro ne arată mai multe proprietăți ale lămâii.
Ce este lămâia?
Lămâia este extrem de bogată în vitamina C. Știm deja asta și de aceea este și primul fruct către care întindem mâna atunci când avem nevoie de această vitamină. Lămâile sunt bogate în acid citric, vitamina C și polifenoli, care conferă diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi atenuarea oboselii. Eriocitrina, principalul polifenol de lămâie, este un antioxidant solubil în apă, care se găsește din abundență în sucul și coaja de lămâie.
Cu ce ne ajută lămâile?
Iată câteva moduri prin care lămâile ne sunt de folos:
1. Ph-ul din organism
Deși în starea lor naturală lămâile sunt acide din cauza compoziției chimice, atunci când iau contact cu organismul nostru, se transformă în substanțe alcaline. Practic, contrar așteptărilor, lămâile calmează stomacul, echilibrează sucurile gastrice și pot reduce disconfortul în cazul arsurilor stomacale.
2. Susțin sistemul imunitar
Lămâia este un antioxidant puternic și are o compoziție unică, cu efecte puternice asupra sistemului imunitar. După cum arată o analiză clinică, vitamina C din lămâie poate stimula sistemul imunitar, poate reduce inflamația și poate ajuta la combaterea infecțiilor1. De aceea, lămâia se recomandă în cazuri de răceală, gripă, infecții ale tractului respirator, infecții urinare și multe alte afecțiuni.
3. Curăță sistemul digestiv
O dietă bogată în lămâi, cu un consum de aproximativ două lămâi medii pe săptămână, asigură o curățare constantă și optimă a colonului. Echilibrează digestia și funcțiile tractului digestiv și omoară bacteriile dăunătoare care pătrund în acest sistem.
Studiile au dovedit eficiența lămâilor în tratarea viermilor intestinali. Pot calma simptomele de indigestie sau constipație și se pot dovedi utile atunci când ai mâncat prea mult sau ai consumat alimente greu de digerat.
4. Au efect antibacterian
Lămâile au efect astringent, aseptic și antibacterian. Pe lângă efectele benefice în caz de infecții comune sau unele afecțiuni cronice, au fost utilizate de-a lungul timpului și în tratamentul epidemiilor și bolilor mai grave, ca malaria, holeră sau dizenterie.
5. Scad riscul de infarct
Lămâile conțin mult mai mult potasiu decât alte fructe, cum sunt merele sau strugurii. Potasiul, alături de alte substanțe nutritive din compoziția lămâilor, ne ajută să avem o inimă sănătoasă. În plus, lămâile întăresc vasele de sânge și pot preveni hemoragia internă. O recenzie din 2019 arată că antioxidanții și flavonoidele din fructele citrice pot îmbunătăți sănătatea inimii și markerii sănătății metabolice, inclusiv toleranța la glucoză, sensibilitatea la insulină și metabolismul grăsimilor 2.